Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Γάλα σόγιας, αγελάδας ή αμυγδάλου; Ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μας

Το γάλα αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή πολλών ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Για κάποιους, ένα ποτήρι γάλα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρωινού τους. Άλλοι το καταναλώνουν με δημητριακά, με τον καφέ τους ή με μια σειρά από δεκάδες άλλους τρόπους. Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται στο εμπόριο μια όλο και πιο ευρεία ποικιλία διαφορετικών προϊόντων γάλακτος, τόσο ζωικών, όσο και φυτικών, έχοντας προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές για το ποια επιλογή είναι η πιο υγιεινή.

 

Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες D, Α, Β2 (ριβοφλαβίνη), Β12 και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο. Είναι, επίσης, πλούσιο σε πρωτεΐνες, διαθέτοντας πολύ σημαντικότερες ποσότητες από τα περισσότερα φυτικά γάλατα. Ταυτόχρονα, όμως, το αγελαδινό γάλα αποτελεί πηγή λιγότερο υγιεινών για την καρδιά κορεσμένων λιπαρών, αν και το αποβουτυρωμένο ή το άπαχο γάλα συνιστούν μια επιλογή με χαμηλότερα λιπαρά.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη -συγκρίσιμη με αυτή του αγελαδινού γάλακτος- καθώς και τον εμπλουτισμό του με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Το γάλα σόγιας πωλείται με ή χωρίς σάκχαρα. Επιλέξτε μη σακχαρούχο γάλα σόγιας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου έχει λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό και το γάλα σόγιας, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή έχει λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αν δεν είναι σακχαρούχο. Αυτό το είδος γάλακτος είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μικρές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών, που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ορισμένα γάλατα αμυγδάλου είναι, επίσης, εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα