Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Για 140 εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε ο πίνακας του Πικάσο

Η ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, με τον τίτλο “Femme à la montre” (“Γυναίκα με ρολόι”), η οποία δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1932, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη χθες Τετάρτη, με τιμή εκτίμησης 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για ένα έργο του δημιουργού, ο οποίος απεβίωσε πριν από πενήντα χρόνια.

Η ελαιογραφία, διαστάσεων 130 x 97 εκατοστών, απεικονίζει μια από τις μούσες και ερωμένες του Πικάσο, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η τελική τιμή υπερέβη την αρχική εκτίμηση των 120 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Το έργο ανήκε στην πλούσια νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε πρόσφατα στα 102 της χρόνια. Η συλλογή της, που περιλαμβάνει έργα και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών όπως Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, και Γουόρχολ, δημοπρατείται σε δύο ειδικές βραδιές στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας κοσμούσε το σαλόνι του διαμερίσματος της εκλιπούσας στο Μανχάταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου. Αναμένεται η συνολική αξία των πωλήσεων της συλλογής Λαντάου να υπερβεί τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης για έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, και εν γένει για έργο ζωγραφικής, ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν το 2015 για το έργο “Les femmes d’Alger — Version O” (“Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο”). Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν πουληθεί άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2017, η ελαιογραφία “Salvator Mundi” που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, πωλήθηκε έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα