Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Η Παράσταση «Κάποιος να με Προσέχει» στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη-2ος χρόνος

Someone who’ll watch over me
Η παράσταση Κάποιος να με Προσέχει που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς τη θεατρική σεζόν 2022-2023, τώρα επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη για 2η χρονιά, από τον Ιανουάριο του 2024.

Πρωταγωνιστούν: Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

«Ήταν ένας Άγγλος, ένας Ιρλανδός και ένας Αμερικανός σ’ ένα κελί στο Λίβανο. Τι; Το ξέρετε; Όχι ε;… Λοιπόν.

Όλοι μπορούν να φανταστούν γιατί είχαν βρεθεί σ’ αυτό το κελί αλλά κανένας, εκτός από αυτούς τους τρεις, δεν μπορεί να φανταστεί γιατί είχαν βρεθεί στο Λίβανο…»

Οι τρεις πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας που συγκλόνισε τον κόσμο είναι οι ήρωες του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού Frank McGuinness, «Κάποιος να με Προσέχει».

Οι τρεις ηθοποιοί, Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου και η σκηνοθέτις Αθανασία Καραγιαννοπούλου -όλοι απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν- διηγούνται μια ιστορία εγκλεισμού όπου… «Ο Παράδεισος είναι ο άλλος».

Το έργο στρέφεται γύρω από τους τρεις Δυτικούς ομήρους που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους.

Η προσπάθειά τους ν’ αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και τη μόνιμη αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Η παράσταση υμνήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς και απέσπασε 6 βραβεία στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης: Καλύτερης Παράστασης 2023 -Σκηνοθεσίας (Αθανασία Καραγιαννοπούλου) -Α’ Ανδρικού ρόλου (Αντίνοος Αλμπάνης) -Ερμηνευτικού συνόλου -Φωτισμών (Λευτέρης Παυλόπουλος) και το Α’ Βραβείο Κοινού.

Υπόθεση παράστασης Κάποιος να με Προσέχει:

Η ιστορία μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία.

Το Κάποιος να με προσέχει διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές.

Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό και τον Αμερικανό στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο.

Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς.

Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Οι δραματικοί διάλογοι φτάνουν στο σημείο του παραλογισμού, όπου τα όρια ανάμεσα στην παραφροσύνη και το χιούμορ γίνονται δυσδιάκριτα. Είμαστε θεατές σε μια χιουμοριστική κατάσταση που οφείλεται στην φρικτή απώλεια του ορθολογισμού.

Το θεατρικό έργο «Κάποιος να με Προσέχει» του Frank McGuinness ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1992, στο Hampstead Theatre του Λονδίνου.
Στο Μπρόντγουει, έριξε αυλαία αφού συμπλήρωσε 292 παραστάσεις, τον Ιούνιο του 1993.
Το 2005 ανέβηκε από το West End New Ambassador Theatre.

Το 2009 παρουσιάστηκε στη σκηνή του Carolina Actors Studio Theatre. Συνέχισε στις θεατρικές σκηνές το 2010 αλλά και το 2011.
Το 2013 που συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την πρώτη παράσταση στην Ιρλανδία, το έργο ξανανέβηκε κερδίζοντας κριτικές 5 αστεριών!

Ενώ το 2017 η παράσταση παίχτηκε στην Δυτική Αυστραλία, από τους Irish Theatre Players in Perth.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της παράστασης: Αφορά τον καθένα από εμάς, τους φύλακες μας και τον φύλακα – άγγελό μας.

Η μεγάλη επιτυχία του Μακγκίνες “Κάποιος να με προσέχει”, παρουσιάζεται για 2η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αυλαία, και μιλά για τον καθένα από εμάς, τους φύλακες μας και τον φύλακα-άγγελό μας.

«Κανένας δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς την άδειά μου» – Μ. Γκάντι

Συντελεστές:

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Παπαθανασίου
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκη
*Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών, καθώς περιλαμβάνει γυμνές σκηνές

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα