Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Τέλος στο μυστήριο με το άγνωστο πρόσωπο στο εξώφυλλο του Led Zeppelin IV

Για τους θαυμαστές των Led Zeppelin, η εικόνα που ξεχωρίζει αναγνωρίζεται άμεσα: μια γκρι γενειοφόρος φιγούρα που κλίνει, τα χέρια της στηρίζουν ένα κοντάρι που υποστηρίζει μια δέσμη κλαδιά στην πλάτη της.

Αυτή η εικόνα, που αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του εντυπωσιακού εξωφύλλου του Led Zeppelin IV, παρέμενε για πάνω από μισό αιώνα ένα μυστήριο. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από την ύστερη βικτωριανή εποχή ενός thatcher, δηλαδή ενός κατασκευαστή αχυρόσπιτων, από το Wiltshire.

Ο Brian Edwards, επισκέπτης ερευνητής στο περιφερειακό κέντρο ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, ανακάλυψε αυτήν τη φωτογραφία σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ κατά τη διάρκεια έρευνάς του, η οποία περιλάμβανε μια έκθεση του Μουσείου Wiltshire το 2021.

Η έρευνα του Edwards περιλάμβανε την παρακολούθηση καθημερινών πηγών που αναστατώνουν το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με το παρελθόν του Wiltshire, από πίνακες και φωτογραφίες έως τέχνη και αναμνήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, ενώ εξέταζε φωτογραφίες του Stonehenge, ανακάλυψε τη φωτογραφία που έγινε εμβληματική χάρη στο αγγλικό ροκ συγκρότημα Led Zeppelin.

Κυκλοφόρησε πριν από 52 χρόνια, στις 8 Νοεμβρίου 1971, το Led Zeppelin IV έχει πουλήσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και περιλαμβάνει ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του γκρουπ, το “Stairway to Heaven”.

Στο εξώφυλλο του άλμπουμ, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε ένδειξη του ονόματος ή του τίτλου του συγκροτήματος. Η πλαισιωμένη, έγχρωμη εικόνα του σκυμμένου άνδρα, συχνά αναφερόμενη ως πίνακας ζωγραφικής, αντιπαρατέθηκε και κολλήθηκε στον εσωτερικό, χαρτοποιημένο τοίχο ενός μερικώς κατεδαφισμένου προαστιακού σπιτιού. Το οπίσθιο μέρος του άλμπουμ απεικονίζει μια πολυκατοικία, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο Πύργος του Salisbury στο Ladywood του Μπέρμιγχαμ. Παράλληλα, μια υπογραφή που συμφωνεί με τη γραφή στο άλμπουμ αναφέρει ότι ο φωτογράφος είναι ο Ernest Howard Farmer (1856-1944), ο πρώτος διευθυντής της σχολής φωτογραφίας στο τότε πρόσφατα μετονομασμένο Regent Street Polytechnic, το οποίο τώρα ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Westminster.

Η φωτογραφία του Farmer βρίσκεται τώρα στο μουσείο Wiltshire στο Devizes και μια έκθεση με την εικόνα, μαζί με άλλες που τραβήχτηκαν στη δυτική Αγγλία κατά τη βικτοριανή εποχή, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο μουσείο την άνοιξη του 2024.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα