Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Τέσσερα βότανα που καταπολεμούν το άγχος

Η ανησυχία έχει καταντήσει καθημερινή πραγματικότητα, με πολλούς ανθρώπους να αναζητούν ενθουσιασμένα τρόπους για να την αντιμετωπίσουν, χαλαρώσουν και αισθανθούν καλύτερα.

Κάποιοι επιλέγουν φυσικές πρακτικές, όπως η γιόγκα και η αναπνευστική γυμναστική, ενώ άλλοι αξιοποιούν τη δρόμο της φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, τα αγχολυτικά φάρμακα, όπως και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορούν να είναι ανεπιθύμητες για τον ασθενή.

Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να δοκιμάσετε φυσικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του άγχους, χωρίς τις ενοχλητικές παρενέργειες, μπορείτε να εξετάσετε τη λύση στα βότανα, όπως το χαμομήλι, η βαλεριάνα και άλλα, όπως προτείνει η Δρ. Debra Rose Wilson, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Austin Peay.

Κάθε βότανο επηρεάζει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ορισμένα βοτάνα μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, την ορμόνη του στρες. Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στην αίματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ανησυχίας.

Υπάρχουν κάποια βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους:

Χαμομήλι

Μια μικρή κλινική δοκιμή που διεξήχθη το 2016 εξέτασε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του χαμομηλιού ως μακροχρόνιας θεραπείας για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD). Οι 93 συμμετέχοντες πήραν 1.500 mg χαμομηλιού καθημερινά για 12 εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, ορισμένοι συνέχισαν να παίρνουν χαμομήλι για 26 εβδομάδες, ενώ σε άλλους δόθηκε εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, μετά τις 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να λαμβάνουν χαμομήλι είχαν παρόμοιες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις υποτροπής, τα συμπτώματα ήταν λιγότερο σοβαρά. Σημειώνεται ότι υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στο χαμομήλι, ειδικά όταν αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη και η κυκλοσπορίνη.

Βαλεριάνα

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη βαλεριάνα εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου, άγχους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η βαλεριάνα φαίνεται να έχει ηρεμιστική επίδραση στα αισθήματα άγχους και να είναι ωφέλιμη σε διάφορες νευρικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δράση του βαλερενικού οξέος και στην ενισχυμένη δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), που συμβάλλει στη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος. Η βαλεριάνα είναι πιθανό να βοηθήσει ανθρώπους με ήπια έως μέτρια αϋπνία, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπερκινητικότητα και το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών (RLS).

Λεβάντα

Η λεβάντα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την καταπολέμηση του νευρικού συστήματος και την ανακούφιση του άγχους, είτε σε μορφή ροφήματος είτε σαν αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας (LEO) περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια. Μια ανασκόπηση το 2017 έδειξε ότι δύο από αυτά τα τερπένια, η λιναλοόλη και ο οξικός λιναλυλεστέρας, έχουν ηρεμιστική επίδραση στους χημικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας ότι το έλαιο προσφέρει αποτελεσματική, βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με ύπνο και άγχος.

Πασιφλόρα

Η πασιφλόρα είναι μια οικογένεια φυτών με περίπου 550 διαφορετικά είδη. Αυξάνει τα επίπεδα του GABA στον εγκέφαλο, προάγοντας τη χαλάρωση. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα συγκεκριμένο είδος, το P. incarnata, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του άγχους και της νευρικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προεγχειρητική χρήση του βοτάνου μείωσε το άγχος ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη έρευνα σε τρωκτικά έδειξε ότι το φυτό μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη μνήμη μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα