Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Όταν οι Beatles έκαναν το σχόλιο πως είναι «πιο δημοφιλείς από τον Χριστό»

Ήταν 4 Μαρτίου του 1966, όταν ο Τζον Λένον έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση στον Μόριν Κλιβ για την εφημερίδα Evening Standard.

Η δήλωσή του απογuμνώθηκε αργότερα από τα συμφραζόμενα και αναδημοσιεύτηκε, κυρίως στις ΗΠΑ, με τίτλο «πιο δημοφιλείς από τον Χριστό», αναφερόμενη βέβαια στους The Beatles.

Η δήλωση του Λένον ήταν η εξής:

Ο Χριστιανισμός θα φύγει. Θα εξαφανιστεί θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο πάνω σε αυτό. Έχω δίκιο και θα αποδειχθεί. Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Χριστό τώρα. Δεν ξέρω τι θα φύγει πρώτο, ο χριστιανισμός ή το rock n roll. Ο Χριστός ήταν εντάξει αλλά οι ακόλουθοι του ήταν στενόμυαλοι και κοινότοποι. Για μένα, αυτοί τα διαστρέβλωσαν όλα και κατέστρεψαν το νόημα του χριστιανισμού.

Η δήλωση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Και μάλλον από παρεξήγηση, γιατί ο Λένον μάλλον ήθελε να δείξει τη συμπάθεια του προς τον χριστιανισμό, λέγοντας πως ήταν κρίμα που οι Beatles είχαν τελικά γίνει πιο σημαντικοί από τη θρησκεία. Έβλεπε πως η νεολαία δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη θρησκεία εκείνη την εποχή και προσπάθησε να κάνει μια δήλωση αφύπνισης, λέγοντας τη γνώμη του και ψάχνοντας το γιατί. Ωστόσο, ο κόσμος δεν ήταν ψύχραιμος και τα ΜΜΕ δεν βοήθησαν καθόλου.

Η δήλωση «πιο δημοφιλείς από τον Χριστό» αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές μόνη της στις ΗΠΑ. Οι νότιες πολιτείες που περίμεναν την περιοδεία των Beatles, ξεσηκώθηκαν κατά του συγκροτήματος. Θεωρούσαν τη δήλωση βλάσφημη και βγήκαν στους δρόμους με πλακάτ κατά των Beatles, ενώ χιλιάδες δίσκοι τους βρέθηκαν στην πυρά. Η Κου Κλουξ Κλαν βρήκε ευκαιρία να διαδώσει ξανά τον λόγο μίσους της και τα μέλη της βγήκαν στους δρόμους καίγοντας ομοιώματα του Λένον και των άλλων μελών του συγκροτήματος.

Κάποια ραδιόφωνα αρνήθηκαν να παίξουν τα τραγούδια τους. Η περιοδεία παρολ’ αυτά δεν αναβλήθηκε. Οι Beatles έφτασαν στις ΗΠΑ και παρόλο που οι συναυλίες τους έσφυζαν από κόσμο, υπήρχε και μεγάλη μερίδα που διαμαρτυρόταν έντονα. Η Κου Κλουξ Κλαν σταύρωσε έναν δίσκο τους και τους απείλησε τηλεφωνικά για τη ζωή τους. Η μοναδική στάση της περιοδείας στον νότο ήταν στο Μέμφις του Τενεσί, όπου αν και ο δήμος είχε ψηφίσει για την ακύρωση της συναυλίας λόγω «προσβολής της θρησκείας», τελικά αυτή έγινε.

Οι Beatles δεν πέρασαν καθόλου καλά. Εκτός από τη φρενίτιδα της «Beatlemania», είχαν να αντιμετωπίσουν και μια μερίδα εχθρικού κοινού που απειλούσε τις ζωές τους. Όταν έφυγαν από τις ΗΠΑ το 1966, αποφάσισαν να μην ξανακάνουν ποτέ συναυλία. Και με εξαίρεση τη συναυλία στην ταράτσα των γραφείων τους στο Λονδίνο, δεν έκαναν ποτέ ξανά μέχρι τη διάλυσή τους.

Πάντως ο Λένον είχε προσπαθήσει να εξηγήσει αργότερα την πρώτη δήλωσή του:

Αν είχα πει πως η τηλεόραση είναι πιο δημοφιλής από τον Χριστό, θα την είχα γλιτώσει. Συγνώμη που άνοιξα το στόμα μου. Δεν είμαι εναντίον του θεού, ούτε εναντίον της θρησκείας. Δεν ήθελα να προσβάλω κάποιον. Απλά είπα ότι θεώρησα πως ισχύει, ειδικά στη Βρετανία. Δεν νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι ή σπουδαιότεροι από τον Χριστό. Είπα ότι είπα και ήταν λάθος. Ή μάλλον το κατάλαβαν λάθος. Και τώρα φτάσαμε ως εδώ».

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα