Shook
Radio 104.4

Arist
Song

ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ

Τα Πλεονεκτήματα και οι Κίνδυνοι των Ρυζογκοφρετών

Η αγάπη και η αντίθετη αντίληψη χτυπούν κόκκινο για τις ρυζογκοφρέτες.

Μια διατροφολόγος αναλύει τη συζήτηση γύρω από αυτό το σνακ και προτείνει μια εναλλακτική. Οι γονείς στο πάρκο πάντα έχουν ένα μπακάλικο με ρυζογκοφρέτες, έτοιμο να καλύψει την πείνα των παιδιών. Αλλά γιατί κάποιοι θεωρούν αυτό το σνακ ανθυγιεινό και προτείνουν να το αποφεύγουμε; Η διατροφολόγος Melissa Nieves επισημαίνει ότι οι ρυζογκοφρέτες, παρόλο που θεωρούνται χαμηλής θερμίδων, παρασκευάζονται από επεξεργασμένο λευκό ρύζι, λείπουν δηλαδή από φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η Nieves επισημαίνει ότι λόγω έλλειψης πρωτεΐνης, μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη και να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση της προστιθέμενης ζάχαρης. Επιπλέον, πολλές ρυζογκοφρέτες περιέχουν υπερβολικά νάτριο ή ζάχαρη, που κανείς δεν χρειάζεται τόσο πολύ σε ένα σνακ.

Η ίδια προτείνει να αντικαταστήσουμε τις ρυζογκοφρέτες με μια φέτα ολικού ψωμιού και λίγο φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη) και μερικές φέτες μπανάνας.

Τελικά, θα πρέπει να τρώμε ρυζογκοφρέτες; Καθώς είναι συχνά στο συρτάρι με τα τρόφιμα της οικογένειάς μου, αποφάσισα να συμβουλευτώ τη διατροφολόγο Βάνα Κροντήρη για να μάθω περισσότερα για αυτό το δημοφιλές σνακ.

Όπως εξήγησε, “οι ρυζογκοφρέτες συνήθως φτιάχνονται από μια συγκεκριμένη ποικιλία ακατέργαστου ρυζιού που εμποτίζεται με νερό και υφίσταται θερμική επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται ο έξτρα αέρας και λαμβάνει την στρογγυλή μορφή που όλοι γνωρίζουμε”.

Όσον αφορά τα συστατικά τους, “δεν υπάρχει τίποτα επιβλαβές, αλλά είναι καλό να προσέχουμε την περιεκτικότητα σε αλάτι, μην υπερβαίνει το 1,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Επιπλέον, η θερμική επεξεργασία μειώνει την αντιοξειδωτική τους δράση, κάτι που είναι λογικό. Άρα, οι ρυζογκοφρέτες δεν έχουν υψηλή θρεπτική αξία, αλλά μας προσφέρουν την αίσθηση της κορεσμού”.

Η κ. Κροντήρη προτείνει να καταναλώνουμε ρυζογκοφρέτες “μόνο αν μας αρέσουν και πάντα σε συνδυασμό με πηγή πρωτεΐνης ή τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες ή καλά λιπαρά. Αν δεν έχουν συνοδευτεί, μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα, οπότε δεν συνιστώ να τις καταναλώνουμε, ειδικά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Ας θυμόμαστε ότι μπορεί να φαίνονται λίγες θερμίδες σε μια ρυζογκοφρέτα, αλλά αν φάμε 3-4, λίγο αργότερα θα πεινάμε αν δεν τις έχουμε συνδυάσει με κάτι άλλο”.

Αντί για ρυζογκοφρέτες, η Κροντήρη προτείνει την καλαμποκογκοφρέτα ως μια επιλογή με μεγαλύτερη θρεπτική αξία και ευχάριστη γεύση. Και είναι καλό να θυμόμαστε ότι και τα δύο αυτά σνακ συνιστώνται σε όσους έχουν θέματα με την κοιλιοκάκη, καθώς και το ρύζι και το καλαμπόκι είναι τροφές χωρίς γλουτένη.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα