Shook
Radio 104.4

Arist
Song

μουσικό φεστιβάλ

Το #SKGLIVE! MUSIC FEST φέρνει 28 συγκροτήματα στο Ολύμπιον!

Η μουσική έρχεται να γιορτάσει για τέσσερις ολόκληρες ημέρες στη Θεσσαλονίκη!

Η μουσική έρχεται να γιορτάσει για τέσσερις ολόκληρες ημέρες στη Θεσσαλονίκη! Από τις 15 έως και τις 18 Απριλίου 2024, το #SKGLIVE! MUSIC FEST – με τίτλο «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία» θα φιλοξενήσει 28 συγκροτήματα στο Ολύμπιον, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό!

Το φεστιβάλ μουσικής φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την πρόεδρο του και τα μέλη της κριτικής επιτροπής να μας εξηγούν τα παρασκήνια.

Η κυρία Άννα Μυκωνίου μας αναφέρει πώς γεννήθηκε η ιδέα: «Η καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη μας, στην Περιφέρεια μας και σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Οι μουσικές σκηνές είναι ελάχιστες και οι παραγωγές από φορείς είναι ελάχιστες, καθιστώντας τη ζωή δύσκολη για τους καλλιτέχνες μας. Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε τον αποχαλινωμένο ταλαντούχο κόσμο που δεν αξιοποιείται επαρκώς. Αυτή η σκέψη με οδήγησε στην ιδέα να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για νέους δημιουργούς». Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας πρωτογενή πολιτιστικά προϊόντα όπως το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» ή το «Με Επίσημο Ένδυμα».

Τώρα, έρχεται η σειρά να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος: ένα ανοιχτό φεστιβάλ ευκαιριών, ένα βήμα μπροστά για να ξεπεραστούν οι προβληματισμοί των προηγούμενων ετών», όπως υπογραμμίζει η κυρία Μυκωνίου.

Η ίδια διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται απλά για μια εμφάνιση, αλλά για μια γιορτή της πόλης μας, με 135 καλλιτέχνες που παρουσιάζουν νέες δημιουργίες και φρέσκο ήχο.

Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής σχολιάζει πως «οι 165 συμμετοχές αποδεικνύουν πως η περιοχή είναι γεμάτη μουσική δημιουργία». «Αφού άκουσα όλες τις συμμετοχές, δεν μπόρεσα να απορρίψω ούτε μία», αναφέρει, προσθέτοντας πως η τελική επιλογή τον δυσκόλεψε πολύ. Ευχήθηκε επίσης «η προσπάθεια αυτή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει θεσμός».

Ο Μουσικοσυνθέτης – Συγγραφέας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, κ. Γιώργος Ανδρέου, εξηγεί πως η επιλογή δεν ήταν εύκολη: «Υπήρχαν πολλά αξιόλογα έργα και πρόσωπα πέραν του αριθμού που επιθυμούσαμε. Άκουσα επανειλημμένα το υλικό και προσπάθησα να επιλέξω εκείνες τις συμμετοχές που θεωρούσα προτεραιότητα για εμένα». Μιλώντας για τη νέα πρωτοβουλία, τονίζει πως είναι «ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνδυάζεται με προσπάθειες ανάδειξης της καλλιτεχνικής εργασίας σε πολλαπλά επίπεδα και ενισχύει την ψυχολογική διάθεση και την πεποίθηση των καλλιτεχνών».

Όσον αφορά το πρόγραμμα των εμφανίσεων, ο Κώστας Πραντσίδης επιβεβαιώνει πως θα ακούσουμε σχεδόν κάθε είδος μουσικής! «Από λυρικό τραγούδι, παραδοσιακά, κλασική και μοντέρνα τζαζ, έντεχνο τραγούδι, ποπ τραγούδι, εναλλακτικό rock, gothic rock , ευρωπαϊκή ακουστική μουσική, folk, electronica κλπ. και φυσικά, μίξη όλων αυτών». «Ίσως», σχολιάζει, «λείπει μια δυνατή ραπ συμμετοχή».
Ο μουσικός και ενορχηστρωτής κ. Σπύρος Ρασσιάς αναφέρει ότι το φεστιβάλ φιλοξενεί σχήματα με ποικιλία στιλ στη μουσική, περιλαμβάνοντας jazz, rock, έντεχνο, ελαφρολαϊκό, παραδοσιακή, ευρωπαϊκή και κινηματογραφική μουσική, ακόμα και flamenco.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και εκπαιδευτικός κ. Νίκος Μοσχόπουλος εκτιμά ότι η σκηνή του φεστιβάλ παρέχει στους νέους καλλιτέχνες μια πλατφόρμα για επαφή με επαγγελματικά πεδία απορρόφησης και συνάντησης με το κοινό.

Η τραγουδίστρια και γενική γραμματέας του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, κα Μαίρη Δούτση, επισημαίνει το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό στην περιοχή και εκφράζει την ελπίδα για την ανάπτυξη του σε θεσμό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Ζερβουδάκης, υπογραμμίζει τη σημασία της στήριξης του καλλιτεχνικού δυναμικού και εκφράζει την επιθυμία να δημιουργηθεί θεσμός για την πρωτοβουλία.

Ο εικαστικός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπύργιου, κ. Θανάσης Κολαλάς, αναφέρει την παράδοση της Θεσσαλονίκης ως χώρου πολλαπλών καλλιτεχνικών ιδεών και υπογραμμίζει τη σημασία της στήριξης των νέων δημιουργών.

Τέλος, ο επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, κ. Αλέξανδρος Σαλαμές, επισημαίνει την ανάγκη για χρόνο και προσήλωση στην υλοποίηση τέτοιων εγχειρημάτων.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα