Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Έρευνα : Τα παιδιά γίνονται εξυπνότερα με τη μουσική

Πολλοί ειδικοί προτείνουν τη ρομποτική και τον προγραμματισμό ως δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν εξυπνότερα και πιο επιτυχημένα.

Ωστόσο, μια έρευνα από το MIT, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, αναδεικνύει τη μουσική ως παράγοντα που μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

Ο προγραμματισμός και η ρομποτική αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν καλύπτουν όλες τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Ενώ ο προγραμματισμός συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των μαθηματικών και της γλώσσας, η έρευνα του MIT, δημοσιευμένη στο Journal of Neuroscience, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της μουσικής στην εξέλιξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουσική, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως το μπαλέτο, το γκολφ και το σκάκι, στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, δημιουργεί έναν ισχυρό εγκέφαλο μέσω δομικών και λειτουργικών νευρικών συνδέσεων.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 103 μουσικούς και 50 μη-μουσικούς, εξετάζοντας τους εγκέφαλους τους. Παρατηρήθηκε ότι οι εγκέφαλοι των μουσικών εμφανίζουν περισσότερες συνδέσεις στις περιοχές που σχετίζονται με τον λόγο και τον ήχο.

“Όσο νωρίτερα ξεκινούν οι μουσικοί την εκμάθηση, τόσο ισχυρότερες γίνονται οι νευρικές συνδέσεις,” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Lutz Jäncke. Η εκμάθηση μουσικής σε μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ισχυρότερες νευρικές συνδέσεις, καθιστώντας τα πιο εξυπναί κατά την άποψη του ερευνητή του MIT.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα