Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Εσύ ήξερες γιατί χασμουριόμαστε;

Υπάρχουν πολλά μυστήρια στον τομέα της ιατρικής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει μια συμπεριφορά που παρατηρείται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί πλήρως: το χασμουρητό.

Αυτή η ενέργεια περιλαμβάνει μια βαθιά εισπνοή, το άνοιγμα διάπλατα της γνάθου, και μια γρήγορη εκπνοή του εισπνεόμενου αέρα, συνήθως συνοδευόμενη από ένα γενικό αίσθημα χαλάρωσης.

Γιατί, ωστόσο, χασμουρούμε;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι τόσο απλή. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον λόγο που χασμουρούμε, αλλά υπάρχει περιορισμένη έρευνα επί του θέματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θεωρούνται κοινοί για το χασμουρητό.

Πρώτον, όταν αλλάζουμε υψόμετρο γρήγορα, όπως σε ένα αεροπλάνο, χασμουρούμε είτε εκούσια είτε ακούσια, προκειμένου να ισορροπήσουμε τις πιέσεις στο αυτί. Αυτό είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο.

Μια άλλη αιτία του χασμουρητού είναι η κοινωνική ενσυναίσθηση. Αν δούμε κάποιον να χασμουριέται ή αν διαβάσουμε για το χασμουρητό, πιθανόν να μας προκαλέσει την επιθυμία να χασμουρηθούμε κι εμείς. Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι η συμπόνια μπορεί να οδηγήσει στο χασμουρητό, αν και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί εκτενώς.

Το χασμουρητό σχετίζεται επίσης με την υπνηλία και την πλήξη. Παρόλα αυτά, αν και μπορεί να φαίνεται ότι σχετίζεται με την ανάγκη ύπνου, δεν θεωρείται απαραίτητα σύμπτωμα υπνηλίας ή πλήξης. Αντίθετα, θεωρείται ένα αντανακλαστικό του εγκεφάλου που προκαλείται για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να ενισχύσει την εγρήγορση. Έτσι, όταν κάποιος χασμουριέται ενώ κουράζεται ή βαριέται, είναι η προσπάθεια του σώματος να διατηρήσει την εγρήγορση.

Τέλος, αν και υπάρχουν θεωρίες που προτείνουν ότι το χασμουρητό σχετίζεται με τη βελτίωση του οξυγόνου στο αίμα ή την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, η έρευνα δεν έχει ακόμη επαρκώς υποστηρίξει αυτές τις ιδέες.

Συνοψίζοντας, το χασμουρητό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που συνδέεται με πολλούς παράγοντες, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι και σύμπτωμα ορισμένων ιατρικών προβλημάτων.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα