Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Η αστεία είδηση της ημέρας | Γιατί τα κοάλα κοιμούνται 20 ώρες την ημέρα;

Τα κοάλα είναι γνωστά για πολλά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος που κοιμούνται.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους περνάει στον ύπνο, καθώς κοιμούνται περίπου 18 έως 22 ώρες καθημερινά. Άλλωστε, το μέσο κοάλα ξεπερνά τις 20 ώρες ύπνου την ημέρα.

Σε αντίθεση, ο ελέφαντας κοιμάται περίπου 2 έως 4 ώρες την ημέρα, ενώ τα καγκουρώ, οι συντοπίτες των κοαλα, κοιμούνται για 6 έως 10 ώρες το πολύ. Τα κοάλα, ωστόσο, παραμένουν για αρκετή ώρα στις κορυφές των δέντρων όπου έχουν την ευκαιρία να αφιερώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο στον ύπνο τους. Αλλά γιατί αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο στον ύπνο;

Η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή τους. Τα κοάλα τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα ευκαλύπτου, τα οποία είναι δηλητηριώδη για πολλά ζώα. Παρόλο που διαθέτουν ένα μοναδικό πεπτικό σύστημα που τους επιτρέπει να πέρνουν από αυτά τα φύλλα, η διαδικασία απορρόφησης ενέργειας απαιτεί πολύ χρόνο. Τα φύλλα επιπλέον είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, οπότε οι κοάλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο ύπνου για να αντισταθμίσουν αυτήν την ενέργεια.

Παρά τον μακρόχρονο ύπνο, τα κοάλα μπορούν να κινούνται με εντυπωσιακή ταχύτητα, φτάνοντας ακόμη και τα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Ενώ είναι κυρίως νυχτόβια ζώα, μπορείς να τα παρατηρήσεις και την ημέρα, ιδίως όταν χρειάζεται, αλλά συνήθως περνούν τον μεγαλύτερο μέρος τους κουλουριασμένα, εξοικονομώντας ενέργεια για την πέψη των φύλλων ευκαλύπτου.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα