Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Θεσσαλονίκη: «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου στο Θέατρο «ΡΟ»

 

Ένα έργο που καυτηριάζει και σατιρίζει τον νεοπλουτισμό που θέλει να μιμηθεί την αριστοκρατία.


Ήρωας, ένας πλούσιος έμπορος, που ο αρχοντοξεπεσμός του τον κάνει να θέλει να φανεί καλύτερος από ότι γεννήθηκε, δηλαδή να γίνει αριστοκράτης, με αποτέλεσμα να τον ξαλαφρώνουν οι επιτήδειοι…. δάσκαλοι,ή να τον ¨χειροτονούν¨, ευτελίζοντας τον, με τίτλους και παράσημα.

Στο έργο αυτό που γράφτηκε το 1670, ο Μολιέρος διακωμωδεί ένα νεόπλουτο αστό, τον κύριο Ζουρντέν, που θέλει να γίνει μέλος της αριστοκρατικής κοινωνίας.

Και όσο βέβαια ο κύριος Ζουρντέν περιορίζεται στο να φοράει αρχοντικά ρούχα, να χορεύει μενουέτο και να παίρνει μαθήματα ξιφασκίας ή φιλοσοφίας, η επιθυμία του είναι ακίνδυνη και αφορά μόνο τον ίδιο.

Πολλοί οι επιτήδειοι που τον εκμεταλλεύονται και του αποσπούν “δίδακτρα” αριστοκρατίας ενώ τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του.

Η θέλησή του όμως να γίνει αριστοκράτης πάση θυσία, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη από τη στιγμή που θέλει να ρυθμίζει σύμφωνα με αυτή και τη ζωή των μελών της οικογένειας του.

Έτσι, ο κύριος Ζουρντέν εννοεί να κάνει την κόρη του μαρκησία.

Αν και δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του Μολιέρου, το έργο περνάει βαθιά μηνύματα και σίγουρα στο πρόσωπο του κου Ζουρντέν όλοι μας αναγνωρίζουμε πολλά ομοιότυπα ακόμη και στη σύγχρονη κοινωνία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – διασκευή Γιώργος Ροντίδης, Σκηνογραφία Βάσος Καδίτης, Κοστούμια και make up artist Ελένη Δημοπούλου, Μουσική επιμέλεια, αφίσα, επιμέλεια προγράμματος ¨Art¨, Παραγωγή εταιρία ¨Προσκήνιο¨.

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:
Νίκος Ζώκας, Γιώργος Χαντζαρίδης, Στέλλιος Σταυρίδης, Φένια Σαλούκα, Χριστίνα Νασιάδου, Ιουλία Καραμπίνη, Πρόδρομος Ροντήρης, Nίκος Καρυδόπουλος και ο Γιώργος Ροντίδης

3 Νοέ – 2 Δεκ 2023
Μητροπόλεως 110 με Εθνικής Αμύνης, Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 261584 / Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15€ / Προπώληση: Goldmall.gr (10,00€)

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα