Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Κι όμως ο πρωϊνός καφές έχει την ώρα του | Αυτή είναι η καλύτερη ώρα

Ακόμα και οι λάτρεις του καφέ θα επιδιώξουν, σε κάποια φάση της ζωής τους, να περιορίσουν την ποσότητα που καταναλώνουν, εάν αντιληφθούν ότι η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε νευρικότητα ή ακόμα και προβλήματα ύπνου.

Για όσους ψάχνουν για επίσημες συστάσεις, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα – ισοδύναμο με 4 έως 5 φλιτζάνια καφέ – θεωρείται ασφαλές για υγιείς ενήλικες. Σε μέτριες δόσεις – έως και 2 φλιτζάνια – η καφεΐνη προσφέρει την αίσθηση της εγρήγορσης, ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τόσο καφέ όσο επιθυμούσαν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο από ό,τι τις ημέρες που τον απέφευγαν εντελώς. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, Gregory Marcus, σχολίασε: «Η επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο εξαρτάται από το πόσο γρήγορα τη μεταβολίζει ο οργανισμός». Υπολογίζεται ότι μπορεί να απαιτηθούν έως και δέκα ώρες για να εξαφανιστεί πλήρως η καφεΐνη από τον οργανισμό.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ποσότητα που παίζει ρόλο, αλλά και ο χρόνος κατανάλωσης του καφέ, καθώς συγκεκριμένες ώρες μπορούν να ενισχύσουν τα οφέλη του για τον οργανισμό.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα