Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Μπάρι Γουάιτ: Ο «πρίγκιπας» της σόουλ

Ο Barry White ήταν ο απόλυτος ερωτικός τραγουδιστής της δεκαετίας του ’70, με μια θαυμαστή βάση οπαδών που ξεπερνούσε τα όρια της soul και της αφροαμερικανικής μουσικής.

Οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ οι χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι του ήταν αμέτρητοι.

Με την επιβλητική του εμφάνιση, τη βαθιά βελούδινη φωνή και τις πλούσιες ορχηστρικές ενορχηστρώσεις, άφησε πίσω του μεγάλες επιτυχίες όπως τα “I’m Gonna Love You Just A Little More Baby”, “Never, Never Gonna Give Ya Up”, “Can’t Get Enough Of Your Love, Babe” και “You’re The First, The Last, My Everything”, καθιερώνοντας τη σέξι soul.

Η πορεία του ξεκίνησε στο Γκάλβεστον του Τέξας, όπου γεννήθηκε ο Barry Eugene Carter στις 12 Σεπτεμβρίου 1944. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, ξεκινώντας τη μουσική του στα 11 ως πιανίστας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ηχογράφησε ως Barry Lee και ήταν μέλος φωνητικών συγκροτημάτων όπως τα “The Upfronts”, “The Atlantics” και “The Majestics”. Επίσης, εργάστηκε ως παραγωγός δίσκων, βοηθώντας στην ανάδειξη τραγουδίστριων όπως η Phyllis Taylor και η Viola Wills.

Στα 16 του έγινε πατέρας για πρώτη φορά και τον επόμενο χρόνο βρέθηκε στη φυλακή για κλοπή αυτοκινήτου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, άκουσε το “It’s Now or Never” του Elvis Presley στο ραδιόφωνο, κάτι που τον ενέπνευσε να επικεντρωθεί στη μουσική.

Το 1969, δημιούργησε το γυναικείο τρίο “Love Unlimited”, συνοδευόμενο από τη “Love Unlimited Orchestra”, που τον συνόδευαν στις εμφανίσεις του.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήρθε το 1972 με το “Walkin’ In The Rain With The One I Love”, ακολουθούμενο από κομμάτια όπως τα “I’m Gonna Love You Just A Little More Baby” (1973), “Never, Never Gonna Give Ya Up” (1973), “Can’t Get Enough Of Your Love, Babe” (1974) και “You’re The First, The Last, My Everything” (1974).

Παρά τη μείωση της επιτυχίας του προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, οι εμφανίσεις του παραμένανε δημοφιλείς. Η τελευταία μεγάλη του επιτυχία ήταν το 1977 με το “It’s Ecstasy When You Lay Down Next To Me”.

Κατά τη δεκαετία του ’80 και ’90, κυκλοφόρησε επιτυχημένα άλμπουμ, ενώ το 2000 κέρδισε τα πρώτα του δύο βραβεία Grammy για το άλμπουμ “Staying Power” (1999).

Εκτός από τη μουσική, εμφανίστηκε και σε σειρές κινουμένων σχεδίων ως ηθοποιός.

Τον Μάιο του 2003, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Ιουλίου 2003 στο νοσοκομείο Mount Sinai του Λος Άντζελες, σε ηλικία 58 ετών.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα