Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Ποιοι και πως έγραψαν τα 5 πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Τα ακούμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξανά και ξανά, και όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν τα αντέχουμε άλλο, ποιος μπορεί να ισχυριστεί στ’ αλήθεια ότι δεν του αρέσουν;

Ή ότι όταν τα ακούει δεν παίρνει λίγα γραμμάρια αισιοδοξίας παραπάνω, που διαρκούν τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η εορταστική περίοδος; Μιλάμε φυσικά για τα τραγούδια που γράφτηκαν για τα Χριστούγεννα και με το πέρασμα των χρόνων έγιναν κλασικά και αγαπημένα και πολλές φορές τα βλέπουμε να κάνουν πιο επιτυχημένη διαδρομή αρκετά χρόνια από ό,τι την πρώτη φορά που κυκλοφόρησαν.

 

1 All I want for Christmas is you – Mariah Carey

Το μεγαλύτερο χιτ των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό το feelgood τραγούδι της Μαράια Κάρεϊ. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994 στο άλμπουμ της με τίτλο «Merry Christmas», αλλά χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να φτάσει στην κορυφή των charts στις ΗΠΑ και να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Το σινγκλ έχει πουλήσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μέχρι το 2017 απέδωσε 60.000.000 δολάρια εισπράξεις σε δικαιώματα στους δημιουργούς του.

2 Last Christmas – WHAM!

Ο Τζορτζ Μάικλ έγραψε τον ερωτικό ύμνο των Χριστουγέννων στο παιδικό του δωμάτιο στο Λονδίνο το 1983 και, όταν το κομμάτι κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1984, έμεινε πέντε εβδομάδες στο νο2 των βρετανικών charts, αποτυγχάνοντας να εκθρονίσει από την κορυφή ένα άλλο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το «Do they know it’s Christmas?» της Band Aid του Μπομπ Γκέλντοφ. Τελικά τα κατάφερε μόλις την Πρωτοχρονιά του 2021, ενώ είχε γίνει το πιο εμπορικό σινγκλ όλων των εποχών που δεν έφτασε ποτέ στην κορυφή των βρετανικών charts. Ο Τζορτζ Μάικλ έκανε την ηχογράφηση μόνος του τον Αύγουστο του 1984, αφού πρώτα είχε διακοσμήσει το στούντιο με χριστουγεννιάτικα στολίδια για να μπει στην κατάλληλη ατμόσφαιρα.

3 Rockin’ around the Christmas tree – Brenda Lee

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

13/12/2023
|
 13:25

Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Ζακυνθινός

Ο συνθέτης του τραγουδιού, Τζόνι Μαρκς, εμπιστεύτηκε τη φωνή της 13χρονης τότε Μπρέντα Λι για αυτό το τραγούδι και δεν έπεσε έξω. Ηχογραφήθηκε το 1958 και το στιλ του είναι ροκαμπίλι. Ασφαλώς και διασκευάστηκε αμέτρητες φορές από τότε αλλά η αυθεντική εκτέλεση πούλησε μέχρι το 2008, πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, περισσότερα από 25.000.000 αντίτυπα. Η Μπρέντα Λι είχε 47 τραγούδια στα charts των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’60, επίτευγμα που ξεπέρασαν μόνο ο Ελβις, οι Beatles και ο Ρέι Τσαρλς.

4 White Christmas – Bing Crosby

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Ρωσοαμερικανό Ιρβινγκ Μπέρλιν για το μιούζικαλ «Holiday Inn», στο οποίο έπαιζαν ο Μπινγκ Κρόσμπι και ο Φρεντ Αστέρ. Κέρδισε το Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού τον Μάρτιο του 1943, ενώ η πρεμιέρα του έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1941 στο ραδιόφωνο του NBC, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Η εκδοχή του τραγουδιού που ακούμε έως τις μέρες μας ηχογραφήθηκε το 1947, καθώς το μάστερ της αυθεντικής εκδοχής του 1942 είχε καταστραφεί από τη χρήση. Σε πωλήσεις έχει ξεπεράσει τα 50.000.000 αντίτυπα και αποτελεί το πιο επιτυχημένο σινγκλ όλων των εποχών.

5 Happy Xmas (War is over) – John and Yoko/Plastic Ono Band

Το αντιπολεμικό τραγούδι του Τζον Λένον κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1971 και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της εορταστικής περιόδου. Η ηχογράφηση έγινε τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς και συμμετείχε η παιδική χορωδία του Χάρλεμ, που αποτελούνταν από 30 παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας 4-12 ετών. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία την επόμενη χρονιά, το 1972, όταν κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία, φτάνοντας στο νο4 των charts, ενώ μετά τη δολοφονία του Λένον, τον Δεκέμβριο του 1980, επανεμφανίστηκε στον βρετανικό πίνακα επιτυχιών φτάνοντας στο νο2. Στο νο1 ήταν τότε το «Imagine».

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα