Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Πρωινή γυμναστική 7-9 π.μ. συστήνουν οι ειδικοί για αποτελεσματικό αδυνάτισμα

Η πρακτική της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται να αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Obesity, της Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, ενώ οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονταν στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, λίγες έχουν εξετάσει το ημερήσιο πρότυπο της σωματικής δραστηριότητας, μετρημένο με επιταχυνσιόμετρο για την κατάταξη της ώρας της ημέρας κατά την οποία συμβαίνει η ανθρώπινη κίνηση.

Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο το ημερήσιο πρότυπο της μετρηθείσας με επιταχυνσιόμετρο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ανθρώπινης κίνησης και της παχυσαρκίας. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.285 συμμετέχοντες, και η σωματική δραστηριότητα ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες: πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της παχυσαρκίας στην πρωινή ομάδα. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την ομάδα είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρειας μέσης από εκείνους στις άλλες ομάδες. Επιπλέον, τρέφονταν υγιεινότερα και κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια ανά μονάδα σωματικού βάρους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην πρωινή ομάδα ήταν 10-13 χρόνια μεγαλύτεροι από τις άλλες δύο ομάδες. Επιπλέον, είχαν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών, κυριαρχούσαν σε μη ισπανόφωνες λευκές εθνοτικές ομάδες, είχαν κολεγιακή ή ανώτερη εκπαίδευση και δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει καπνό ή αλκοόλ.

Η κλινική ψυχολόγος, Ρεμπέκα Κρουκόφσκι, επισημαίνει, ωστόσο, ότι «δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από εκείνους που ασκούνται σε άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη». Όπως προσθέτει, όσοι ξυπνούν σταθερά αρκετά νωρίς για την πρωινή άσκηση «μπορεί να είναι βιολογικά διαφορετικοί από τα “νυχτοπούλια”».

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα