Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Τα 5 θαυματουργά βότανα της Κρήτης

Αστείρευτος ο πλούτος της κρητικής γης, καθώς περισσότερα από 2.000 φυτά – εκ των οποίων περίπου τα 200 είναι ενδημικά – «γεννιούνται» κάθε χρόνο στα βουνά, τα δάση και τους αγρούς της.

Ανάμεσά τους, βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες, που «είδαν» την… φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και «ταπεινά» αγριόχορτα, που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, για να γιατρέψουν πληγές, να «νικήσουν» το κρύο και τις αρρώστιες.

Γαϊδουράγκαθο: Η συλλογή του ξεκινάει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, διαθέτει αντιαλλεργικές ιδιότητες και ρίχνει τον πυρετό.

Μαλοτήρα: Είδος τσαγιού, που φυτρώνει στα βουνά της Κρήτης και συλλέγεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το όνομά του προέρχεται από την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί, από τις λέξεις male (κακό, αρρώστια) και tirare (σύρω, τραβάω). Διουρητικό, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, θεωρείται ιδανικό για κρυολογήματα και παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.

Μαντζουράνα: Περιέχει αιθέρια έλαια και τανίνες και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Συστήνεται επίσης σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες, άγχος και αϋπνίες, βοηθάει στην πέψη των τροφών, ενώ λειτουργεί και ως καταπραϋντικό, σε στραμπουλήγματα και μυϊκούς τραυματισμούς.

Τσουκνίδα: Το… παρεξηγημένο (κυρίως λόγω των αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει) βότανο, που φυτρώνει σε κάθε γωνιά της Κρήτης, διαλύει το ουρικό οξύ και θεωρείται ιδανικό για εκείνους που ταλαιπωρούνται από κυστίτιδες, πέτρες στην χολή και παθήσεις των νεφρών. Είναι επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις αιμορραγίας (π.χ. ρινορραγία) και δρα κατά των αιμορροΐδων.

Φασκόμηλο: Στα βουνά της Κρήτης φυτρώνει κυρίως το «σγουρό» φασκόμηλο, που χρησιμοποιείται τόσο σε αφεψήματα, όσο και στην μαγειρική. Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από εκείνους που ταλαιπωρούνται από κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού. Ανήκει στα βότανα που θεωρούνται εξαιρετικά ηρεμιστικά, ενώ έχει και την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα (π.χ. σκόρος).

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα