Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Αυτή είναι η δημοφιλής βιταμίνη της νεότητας

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, να είναι η βιταμίνη D.

Συχνά αναφέρεται ως «βιταμίνη του ήλιου», επειδή το σώμα την παράγει όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως και είναι γνωστή για τον κρίσιμο ρόλο της στη διατήρηση ισχυρών οστών και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αναθεωρημένα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι αυτό το ευέλικτο θρεπτικό συστατικό μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση των «χαρακτηριστικών της γήρανσης», ενός συνόλου βιολογικών διαδικασιών, που συμβάλλουν στη φθορά και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

 

Βασικό χαρακτηριστικό της γήρανσης είναι η φθορά των τελομερών, προστατευτικών καλυμμάτων των χρωμοσωμάτων, που μικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται. Όταν γίνονται πολύ κοντά, τα κύτταρα δεν μπορούν πλέον να διαιρεθούν και σταδιακά γερνούν. Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και μεγαλύτερου μήκους τελομερών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας των τελομερών.
Η βιταμίνη D θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιγενετικές αλλαγές, τροποποιήσεις που επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση, χωρίς να μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA. Αυτές οι μεταβολές αποτελούν βασικό παράγοντα γήρανσης και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA, έναν τύπο επιγενετικής τροποποίησης, με τρόπο που προάγει την υγιέστερη γήρανση.
Επιπλέον, η βιταμίνη μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη χρόνια φλεγμονή, χαρακτηριστικό γνώρισμα γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα παράγει περισσότερα προφλεγμονώδη μόρια, συμβάλλοντας σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, από καρδιοπάθειες έως γνωστική έκπτωση. Η βιταμίνη D έχει αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, ώστε να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο.
Τέλος, η βιταμίνη D θα μπορούσε να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, την πολύπλοκη κοινότητα μικροοργανισμών στον πεπτικό σωλήνα. Μια ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας υγιέστερης μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου, προωθώντας τη μακροζωία και τη συνολική υγεία.

 

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα