Shook
Radio 104.4

Arist
Song

4 τρόποι που ο έρωτας βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου

Εάν έχετε ερωτευτεί στην ζωή σας, θα ξέρετε ότι τα μεγάλα λόγια γύρω από αυτό το συναίσθημα δεν είναι τελικά και τόσο υπερβολικά.

1. Ευφορία λόγω ντοπαμίνης

Αυτός ο ενθουσιασμός που νιώθεις όταν περνάς χρόνο με το άτομο που αγαπάς (ή απλά το βλέπεις ή έστω ακούς το όνομά του!) είναι το εντελώς φυσιολογικό αποτέλεσμα του νευροδιαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη.

Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας βασίζεται σε αυτήν τη σημαντική χημική ουσία για να ενισχύσει ευχάριστες συμπεριφορές, όπως:

το να τρως
το να ακούς μουσική
το να κάνεις σεξ
το να βλέπεις ανθρώπους που αγαπάς
Απλά και μόνο η σκέψη του ατόμου που αγαπάς είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, κάνοντας σας να αισθάνεστε ενθουσιασμό και έτοιμοι να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να είστε κοντά του.

Στη συνέχεια, όταν πράγματι είστε μαζί, ο εγκέφαλος σας “ανταμείβει” με περισσότερη ντοπαμίνη, την οποία βιώνετε ως έντονη ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο κύκλος παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του ζευγαρώματος και της τεκνοποίησης. Το να νιώθεις καλά όταν περνάς χρόνο με το άτομο που αγαπάς το κάνει πιο πιθανό να συνεχίσεις να το κάνεις.

2. Προσκόλληση και ασφάλεια λόγω ωκυτοκίνης
Η ντοπαμίνη δεν είναι η μόνη χημική ουσία που επηρεάζει τους ερωτευμένους. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται επίσης, ενισχύοντας τα συναισθήματα προσκόλλησης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα αισθάνεστε άνετα και χαλαρά στην παρέα ενός/μιας συντρόφου, ειδικά όταν η αγάπη σας ξεπεράσει την πρώτη πρόωρη έξαψη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να φαίνονται ακόμη πιο δυνατά μετά το άγγιγμα, το φιλί ή το σεξ. Αυτή είναι η ωκυτοκίνη που αυξάνεται στο σώμα. Έχει το παρατσούκλι “η ορμόνη της αγάπης” και όχι άδικα.

Αυτή η απελευθέρωση ωκυτοκίνης μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα δεσμού, εν μέρει επειδή μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον σας για άλλους πιθανούς συντρόφους. Εν ολίγοις, όσο καλύτερα σας κάνει να νιώθετε ο/η σύντροφός σας, τόσο πιο κοντά θα θέλετε να έρθετε.

3. Λιγότερο άγχος
Η αγάπη συνδέεται σταθερά με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την παραγωγή ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας. Έρευνα από το 2010 δείχνει επίσης ότι οι άγαμοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, από τα άτομα σε μόνιμες σχέσεις.

Η υποστήριξη και η συντροφιά κάποιου που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο εύκολα τα δύσκολα γεγονότα της ζωής.

4. Βελτιωμένη σωματική απόδοση
Ο έρωτας, ιδιαίτερα όταν εξελίσσεται σε μια αφοσιωμένη σχέση αγάπης, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

μειωμένος κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
προστασία από την υπέρταση
βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού
ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα