Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Eco Zoo ΝΟΗΣΙΣ: Θεματικό πάρκο με ρομποτικά ζωάκια στη Θεσσαλονίκη

Eco Zoo Το πρώτο «ζωολογικό πάρκο στον κόσμο», χωρίς αιχμάλωτα ζώα! Τι είναι το Eco Zoo στο Νόησις, στη Θεσσαλονίκη;


Το Eco Zoo είναι το πρώτο και μοναδικό πάρκο ζώων στον κόσμο το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την αιχμαλωσία ζωντανών πλασμάτων, δεν απαιτεί τη σπατάλη ενέργειας, τροφών, φαρμάκων, δεν χρειάζεται ούτε καν νερό για την καθαριότητά τους και συνολικά λειτουργεί χωρίς την εξάντληση ανθρώπινων πόρων για τη φροντίδα τους.

Το Eco Zoo είναι κομμάτι του νέου τύπου δράσεων, που συνδυάζουν την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με έναν μοναδικό τρόπο.
Ένας ολόκληρος ρεαλιστικός και ταυτόχρονα παραμυθένιος κόσμος παρουσιάζεται σε διαφορετικές ενότητες, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με μοναδικό τρόπο.

Ελέφαντες στη Θεσσαλονίκη;
Ρινόκεροι κοντά στο Λευκό Πύργο;
Πιγκουίνοι στο Βαρδάρη;

Μια επίσκεψη που θα σας χαρίσει εικόνες από όλες τις ηπείρους με ρομποτικά ζώα ενώ τα αληθινά ζουν ευτυχισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γνωρίσουμε, όχι μόνο ζώα που ζουν μακριά, αλλά και ζώα που δεν υπάρχουν πια! Μαμούθ, δεινόσαυροι και -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- θα δούμε γιγάντιους θαλάσσιους δεινόσαυρους από το μακρινό παρελθόν!

Το μοναδικό Θεματικό Πάρκο με ρομποτικά Ζώα θα σας περιμένει από 17 Οκτωβρίου 2023 έως 4 Φεβρουαρίου 2024, Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NΟΗΣΙΣ – Θεσσαλονίκη.

 

Τι θα συναντήσουν οι «ταξιδιώτες» στο «Eco Zoo»;

Η «συνάντηση» και η γνωριμία με τα ζώα όλων των ηπείρων του πλανήτη που αποτελούν μέρος από τα βασικά εκθέματα του πάρκου, είναι απλά η αφορμή για να ανοίξει με έναν ξεχωριστό τρόπο το τεράστιο και σημαντικό κεφάλαιο του φυσικού περιβάλλοντος, της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεών της, της βιοποικιλότητας, του κινδύνου εξαφάνισης χιλιάδων ζώων κλπ.

Η εισαγωγή των επισκεπτών στο πάρκο γίνεται μέσα από την αίθουσα προβολής και ένα εφυέστατο και γεμάτο χιούμορ βίντεο, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας και παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς.

Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή με τα ζώα που εξαφανίστηκαν. Τεράστιοι Δεινόσαυροι και Μαμούθ αλλά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θαυμαστός κόσμος των Θαλάσσιων Δεινοσαύρων είναι στο Eco Zoo.

Τεράστια αλλά και λίγο μικρότερα εκθέματα με κίνηση και ήχο, τα συναντούν οι επισκέπτες μέσα σε ένα σκηνογραφημένο θαλάσσιο περιβάλλον που κόβει την ανάσα. Αμέσως μετά μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα ζώα του πλανήτη σε κάθε Ήπειρο.

Το «ταξίδι» των επισκεπτών σε κάθε γωνιά της γης είναι απλά η ευκαιρία να ανακαλύψουν τις αιτίες των ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών αλλά και τους τρόπους που ο πλανήτης μας μπορεί να γίνει πιο φιλικός και φιλόξενος για κάθε ζωντανό οργανισμό.

Ο ρόλος του Νόησις:

Η επιστημονική ομάδα του Νόησις χρησιμοποίησε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία με σκοπό να μεταδώσει στους επισκέπτες σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες μέσω της διάδρασης και παιχνιδοποίησης:
Εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (mobile app – smartphone) με τη μορφή ηχητικής ξενάγησης και παιχνίδι τύπου κρυμμένου θησαυρού, όπου στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων από τα παιδιά.
Τρεις διαφορετικοί διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης σχεδιάστηκαν ώστε να παρέχουν πληροφορίες για τα ζώα μέσα από παιχνίδια.
Ο ένας σταθμός παρέχει μία ρεαλιστική προσομοίωση για τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης σε επιλεγμένα ζώα καθώς και στοιχεία για την ανατομία τους.
Ο δεύτερος σταθμός παρέχει πληροφορίες για ιδιαίτερες δυνάμεις που διαθέτουν κάποια ζώα μέσα από ένα παιχνίδι όπου ο επισκέπτης καλείται να σχεδιάσει το δικό του «υπερζώο».
Στον τρίτο σταθμό πληροφόρησης ο επισκέπτης ψάχνοντας να αναγνωρίσει ενδημικά είδη της ελληνικής πανίδας ενημερώνεται για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.
Ένα διαδραστικό τραπέζι με θέμα την Βιοποικιλότητα παρέχει πληροφορίες για την βιοποικιλότητα όλων των χωρών του κόσμου καθώς και στατιστικά στοιχεία για αυτές. Μέσω δύο παιχνιδιών οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις χώρες με μεγάλη βιοποικιλότητα (megadiverse countries) και ελέγχουν τις γνώσεις που απέκτησαν.
Τέλος, κάθε επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τον διαδραστικό τοίχο διαστάσεων 4 x 1.25 m ο οποίος έχει καθορισμένα σημεία βαμμένα με αγώγιμο μελάνι και μέσω χαρτογράφησης προβολής (projection mapping) να ενεργοποιήσει την προβολή animation που θα του εξιστορήσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

 

Πληροφορίες: 2310483 033 & 6946558282 / Τελευταία είσοδος 50′ πριν το κλείσιμο του πάρκου / *Τελευταία είσοδος 45 πριν τη λήξη του ωραρίου / Τιμές εισιτηρίων: Οργανωμένα group & σχολικές εκδρομές 7 € το άτομο – Ειδική προσφορά: Με + 1 €, τρισδιάστατη Προβολή στο Κοσμοθέατρο διάρκειας 50 λεπτών

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα