Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Every Breath You Take | Το «άσχημα μικρό τραγούδι» του Sting ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του The Police

Νομίζω ότι είναι ένα άσχημο μικρό τραγούδι, πραγματικά μάλλον κακό. Πρόκειται για τη ζήλια, την επιτήρηση και την ιδιοκτησία», είπε ο Sting το 1983. Ο frontman των Police μιλούσε κατά τη διάρκεια μιας  περιοδείας στις ΗΠΑ. Το “άσχημα μικρό τραγούδι”, το οποίο μόλις είχε περάσει δύο μήνες στην κορυφή του τσαρτ σινγκλ του Billboard.

Το «Every Breath You Take» γράφτηκε το 1982 όταν ο Sting υπέφερε αυτό που αποκαλούσε «ψυχική κατάρρευση» εν μέσω της διάλυσης του πρώτου του γάμου. Ήταν ένα απλό τραγούδι, «γενικό» και «υπακούοντας σε κανόνες» σύμφωνα με τα λόγια του Στινγκ.

Στους στίχους, ο Sting παίρνει το μέρος ενός ερωτευμένου άντρα… «Δεν βλέπεις ότι ανήκεις σε μένα;» τραγουδάει με γεροδεμένη φωνή. Το μπάσο του έχει ένα ελκυστικό θόρυβο. Το «κιθαριστικό» μέρος του Andy Summers, εμπνευσμένο από τον συνθέτη Béla Bartók, έχει ένα ζεστό χάδι. Ο Stewart Copeland, αναγκασμένος να χαλιναγωγήσει την τεχνική του στο τύμπανο, παρέχει ένα σταθερό ρυθμό. Συγχρόνως ασφυκτικό και αγκαλιασμένο, το «Every Breath You Take» επιδιώκει να κατακτήσει τον ακροατή του μέσα από αμείλικτη σύλληψη.

Ο Sting ένιωσε ότι ο συνδυασμός φωτός και σκότους ήταν «τα πάντα για τη ζωή μου». Προήλθε από τις εναλλαγές της διάθεσης που γνώρισε εν μέσω επαγγελματικής επιτυχίας και συζυγικής αποτυχίας. Αλλά το «πραγματικά μάλλον κακό» τραγούδι για τη «ζήλεια και την επιτήρηση και την ιδιοκτησία» είχε μια επιπλέον σημασία. Συνοψίζει την ταραγμένη εσωτερική δυναμική της Αστυνομίας.

Από τις πρώτες τους μέρες, οι τρεις προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις απόψεις του άλλου. Ακόμη και ο σχηματισμός του συγκροτήματος το 1977 έφερε κρυφές δυσαρέσκειες. «Ο Stewart θέλει να καλέσει το συγκρότημα The Police. Μισώ το όνομα, αλλά δεν λέω τίποτα», έγραψε ο Sting στα απομνημονεύματά του Broken Music.

Το “Every Breath You Take” ήταν το βασικό σινγκλ από τους Synchronicity, που θα αποδεικνυόταν το τελευταίο τους άλμπουμ. Ο Copeland και ο Summers είχαν απογοητευτεί από τον έλεγχο του Sting στη σύνθεση τραγουδιών. Οι σχέσεις μεταξύ του ντράμερ και του τραγουδιστή ήταν ιδιαίτερα τοξικές. Ενώ έφτιαχνε το «Every Breath You Take», κανένας άντρας δεν άντεχε να βρίσκεται στο στούντιο ταυτόχρονα. Το πρωί ο Copeland θα πρόσθετε μέρη ντραμς στο τραγούδι. Το απόγευμα ο Στινγκ τα έσβησε.

Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1983 και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Η δημοτικότητά του ενισχύθηκε από το κομψό ασπρόμαυρο βίντεό του, που γυρίστηκε από τους Kevin Godley και Lol Creme του 10CC, οι οποίοι έκαναν μερικά από τα πιο έντεχνα promos της πρώιμης εποχής του MTV. Το Synchronicity ακολούθησε τον Ιούνιο και προχώρησε σε πωλήσεις άνω των 8 εκατομμυρίων αντιτύπων μόνο στις ΗΠΑ. Αλλά μετά την περιοδεία τους, τα τρία μέλη του The Police ακολούθησαν διαφορετικούς τρόπους το 1984. Παρά τις μετέπειτα επανασυνδέσεις, ουσιαστικά τελείωσαν ως μουσική δύναμη.

Το «Every Breath You Take» σήμανε τόσο την κορύφωση όσο και το τέλος τους. Η αμφισημία του δεν σταμάτησε εκεί. Πολλά συναρπασμένα ζευγάρια έχουν επιλέξει να ακούσουν το «άσχημα μικρό τραγούδι» του Sting ως έναν συγκινητικό ύμνο συντροφικότητας.

Ο Sting έχει δηλώσει ότι διασκεδάζει με την παρερμηνεία. Αλλά αισθάνθηκε επίσης συγκινημένος που έγραψε αυτό που έχει περιγράψει ως «αντίδοτο» στο χαρακτηριστικό τραγούδι των The Police, σαν να ήταν κατάρα. Το «If You Love Somebody Set Them Free» εμφανίστηκε στο σόλο ντεμπούτο του το 1985, The Dream of the Blue Turtles. Είναι ένα πιο χαλαρό μουσικό κομμάτι, δείγμα της πιο χαλαρής προσέγγισης του Sting μετά το The Police. Είναι επίσης πολύ λιγότερο αξιομνημόνευτο.

πηγή: THE FINANCIAL TIMES

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα