Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Orange peel

Φλούδες Πορτοκαλιού: Ο Κρυφός Θησαυρός για μια Υγιή Καρδιά

Την επόμενη φορά που θα ξεφλουδίσετε ένα πορτοκάλι, φροντίστε να αξιοποιήσετε τις φλούδες του για το καλό της καρδιάς σας.

Η βιταμίνη C, γνωστή για την καθοριστική της συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να βρεθεί άφθονη στα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ίδια τα φρούτα που προσφέρουν οφέλη, αλλά και οι φλούδες τους, οι οποίες αποδεικνύονται εξίσου πολύτιμες για την προστασία της καρδιάς.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι φλούδες του πορτοκαλιού μπορεί να κρύβουν το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Στις εργαστηριακές δοκιμές, η Δρ Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Επιστήμη των Τροφίμων, και η ομάδα της διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού, πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά, για τη μείωση της παραγωγής Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (TMAO) και τριμεθυλαμίνης (TMA).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου κατά τη διάρκεια της πέψης και τα επίπεδά τους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές της Cleveland Clinic.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό και ένα μη πολικό κλάσμα. Για να προκύψουν τα πολικά κλάσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για την εκχύλιση της φλούδας πορτοκαλιού. Εξηγώντας τη διαδικασία, η Δρ Wang έδωσε ένα εύκολο παράδειγμα: «Φανταστείτε το dressing σε μια σαλάτα: οτιδήποτε βρίσκεται στο νερό ή στο ξύδι είναι το πολικό κλάσμα- οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι, μακριά από το νερό, είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά διαθέτουν παρόμοια πολικότητα».

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα