Η γκρίνια και η συνεχής αρνητική κριτική προς τον/την σύντροφό μας προκαλούν συνήθως πονοκεφάλους και τσακωμούς.
Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση ότι η συνεχής γκρίνια προς το έτερον ήμισυ μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι υποδείξεις και οι επικρίσεις σε λάθη του συντρόφου δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας του, αφαιρώντας έως και 5 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής του.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ερευνητική ομάδα από το Κολλέγιο Lafayette της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Jamila Bookwala. Η μελέτη, η οποία περιλάμβανε 1.734 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών, διαπίστωσε ότι η σκληρή κριτική μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν έγγαμοι ή σε σοβαρή σχέση.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη συχνότητα της κριτικής που δέχονταν: απουσία ή μερική κριτική, και μέγιστη συχνότητα κριτικής. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τις απαντήσεις τους πέντε χρόνια μετά. Διαπίστωσαν ότι ο θάνατος ήρθε νωρίτερα για όσους δέχονταν σκληρή κριτική, ανεξαρτήτως φύλου.
Οι ερευνητές απέκλεισαν άλλες αιτίες θνησιμότητας, όπως το βάρος, η ηλικία και η φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τη Δρ. Bookwala, η αδιάλειπτη αρνητική κριτική έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία, λειτουργώντας ως ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.
Η Δρ. Bookwala δήλωσε στο περιοδικό Health Psychology ότι όσοι δέχονταν συνεχή αρνητική κριτική από τον σύντροφό τους είχαν έως και 44% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους πέντε χρόνια μετά την έρευνα, σε σύγκριση με όσους βίωναν λιγότερη κριτική.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η συνεχής αρνητική κριτική αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 107% για όσους την υφίσταντο.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το πόσο ανοίγονται στους συντρόφους τους για τα αισθήματά τους και αν μπορούν να βασιστούν σε αυτούς δεν φαίνεται να επηρέασαν τα ερευνητικά πορίσματα, σύμφωνα με τη Δρ. Bookwala.