Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Ανοίγει τις πόρτες του «μυστικό δωμάτιο» με σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου

Είναι γνωστός για τα επιβλητικά του έργα, όπως το αγάλμα του Δαβίδ, οι τοιχογραφίες στη Καπέλα Σιστίνα και ο τρούλος της βασιλικής του Αγίου Πέτρου που δεσπόζει στον ορίζοντα της Ρώμης.

Σε πολύ μικρότερη κλίμακα, το έργο του Μικελάντζελο Μπουοναρότι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο “μυστικό δωμάτιο” του καλλιτέχνη στη Φλωρεντία.

Ο μικρός αυτός χώρος βρίσκεται κάτω από τα παρεκκλήσια των Μεδίκων, όπου ο Μιχαήλ Άγγελος δημιούργησε πολύπλοκους τάφους για τα μέλη της οικογένειας πίσω από τη Βασιλική του Σαν Λορέντζο. Κατά τη διάρκεια εργασιών για μια νέα έξοδο στον χώρο το 1975, ένας συντηρητής αποκάλυψε πολλαπλά σχέδια ανθρώπινων μορφών κάτω από στρώματα σοβά. Ο στενός χώρος, με διαστάσεις 10x3x2,5 μέτρα, παρουσιάζει φιγούρες που αποδόθηκαν από τον Πάολο Νταλ Πότζετο, πρώην διευθυντή των παρεκκλησίων των Μεδίκων.

Πιστεύεται ότι ο καλλιτέχνης κρύφτηκε εκεί για εβδομάδες το 1530, όταν ο Πάπας Κλήμης Ζ’, μέλος των Μεδίκων, εξουδετερώθηκε από τη δημοκρατική κυβέρνηση. Η θανατική καταδίκη ανακλήθηκε και ο Μιχαήλ Άγγελος επέστρεψε στην εργασία του στη Φλωρεντία πριν μετακομίσει στη Ρώμη τέσσερα χρόνια αργότερα.

Τα έργα στο “μυστικό δωμάτιο” θεωρούνται προσχέδια για μελλοντικές δημιουργίες, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών ενός αγάλματος στο Νέο Σκευοφυλάκιο της εκκλησίας.

Ο χώρος που ποτέ δεν είχε ανοίξει για το ευρύ κοινό, θα διατίθεται πλέον από τις 15 Νοεμβρίου, αλλά με έναν αυστηρά περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των σχεδίων. Κάθε εβδομάδα, έως και 100 άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον χώρο, οργανωμένα σε ομάδες τεσσάρων ατόμων, με επισκέψεις διάρκειας 15 λεπτών που θα λαμβάνουν χώρα καθημερινά, εκτός Τρίτης και Κυριακής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τοποθεσία του δωματίου, κάτω από μια στενή σκάλα, δεν είναι προσβάσιμη για επισκέπτες με αναπηρία ή παιδιά κάτω των 10 ετών.

Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα με κόστος 20 ευρώ, ενώ οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν είσοδο στον χώρο με κόστος 10 ευρώ, συν ένα επιπλέον κόστος 3 ευρώ για τη χρέωση κράτησης. Οι κρατήσεις θα είναι εφικτές έως τις 30 Μαρτίου, δεδομένου ότι το άνοιγμα αποτελεί δοκιμαστική περίοδο.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από το άρθρο “Secret room’ decorated by Michelangelo to open to the public in Italy” της Julia Buckley, δημοσιευμένο στο CNN.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα