Η 2.000μελής φυλή Marubo στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία, έχει διχαστεί από την άφιξη της υπηρεσίας Starlink του ιδρυτή της Tesla πριν από εννέα μήνες, η οποία συνέδεσε για πρώτη φορά την απομακρυσμένη κοινότητα του τροπικού δάσους κατά μήκος του ποταμού Ituí με το διαδίκτυο
«Όταν έφτασε, όλοι ήταν χαρούμενοι», δήλωσε στους New York Times ο 73χρονος Tsainama Marubo.
«Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι νέοι έχουν γίνει τεμπέληδες λόγω του διαδικτύου, μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών».
Οι Marubo είναι μια ειρηνική φυλή, η οποία αποδοκιμάζει ακόμη και τα φιλιά σε δημόσιο χώρο – αλλά ο Alfredo Marubo (όλοι οι Marubo χρησιμοποιούν το ίδιο επίθετο) δήλωσε ότι αγωνιά μήπως η άφιξη της υπηρεσίας, η οποία παρέχει υπερταχύ internet σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη και έχει χαρακτηριστεί από τον Musk ως game-changer, θα μπορούσε να ανατρέψει τα πρότυπα ευπρέπειας.
Ο Alfredo δήλωσε ότι πολλοί νεαροί άνδρες της φυλής μοιράζονται βίντεο πορνό σε ομαδικές συνομιλίες και έχει ήδη παρατηρήσει πιο «επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά» σε ορισμένους από αυτούς.
«Ανησυχούμε ότι οι νέοι θα θελήσουν να το δοκιμάσουν», είπε για τις σεξουαλικές πράξεις στις οποίες εκτέθηκαν ξαφνικά στην οθόνη.
«Όλοι είναι τόσο συνδεδεμένοι που μερικές φορές δεν μιλούν καν με την ίδια τους την οικογένεια». Το Starlink λειτουργεί συνδέοντας κεραίες με 6.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.
Τις κεραίες δώρισε στη φυλή η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, Allyson Reneau. Αρχικά, το διαδίκτυο χαρακτηρίστηκε ως κάτι θετικό για την απομακρυσμένη φυλή, η οποία ήταν σε θέση να επικοινωνεί γρήγορα με τις αρχές για βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
«Έχει ήδη σώσει ζωές», δήλωσε ο 40χρονος Enoque Marubo. Τα μέλη είναι επίσης σε θέση να επικοινωνούν με άλλες φυλές του Αμαζονίου και να συνδέονται με φίλους και συγγενείς που ζουν πλέον αλλού.
Έχει επίσης ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων για τους νεαρούς Marubo, μερικοί από τους οποίους δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τι υπάρχει πέρα από το άμεσο περιβάλλον τους.
Ένας έφηβος είπε στους Times, ότι τώρα ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ ένας άλλος λέει ότι φιλοδοξεί να γίνει οδοντίατρος στο Σάο Πάολο. «Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο», δήλωσε ο Enoque. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», πρόσθεσε.
«Κάποιοι νέοι διατηρούν τις παραδόσεις μας», συμπλήρωσε ο 42χρονος TamaSay Marubo. «Άλλοι θέλουν απλώς να περνούν όλο το απόγευμα στα τηλέφωνά τους».
Οι κάτοικοι εθίστηκαν τόσο πολύ που οι αρχηγοί της Marubo, φοβούμενοι ότι η ιστορία και ο πολιτισμός -που μεταδίδεται προφορικά- θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, έχουν πλέον περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για δύο ώρες κάθε πρωί, πέντε ώρες κάθε βράδυ και όλη την Κυριακή.
Αλλά οι γονείς εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει.
πηγή:newsit.gr