Οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο ψωμιού που είναι εξίσου υγιεινό με το ψωμί ολικής άλεσης, αλλά μοιάζει και έχει τη γεύση του λευκού.
Απευθυνόμενο στους λάτρεις του λευκού ψωμιού, το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να βελτιώσει τα οφέλη των βρετανικών τροφίμων για την υγεία.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν μικρές ποσότητες μπιζελιών, φασολιών και δημητριακών στο μείγμα του ψωμιού, καθώς και πίτουρο και φύτρο σιταριού που συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι.
Οι αρτοβιομηχανίες προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν τα λευκά ψωμιά τους πιο υγιεινά προσθέτοντας πίτουρο στο αλεύρι τους, αλλά στους πελάτες τους δεν άρεσε η γεύση και η υφή.
Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Η Dr Catherine Howarth του Πανεπιστημίου Aberystwyth, η οποία είναι μία από τις επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναλύουν λεπτομερώς τη χημική σύνθεση του λευκού αλευριού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερο, αλλά πολλοί από αυτούς αποτρέπονται από τη γεύση
Παλαιότερα το λευκό ψωμί ήταν για την ανώτερη τάξη, επειδή ήταν ένα εξευγενισμένο προϊόν και πολύ πιο ακριβό από το ψωμί ολικής άλεσης
Είπε ότι η ενίσχυση των θρεπτικών του αξιών στα επίπεδα του ψωμιού ολικής άλεσης, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση και την αίσθηση του λευκού ψωμιού, ήταν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.
Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη μικρότερων ποσοτήτων του φύτρου του σιταριού και μέρους του πίτουρου που αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης, καθώς και την προσθήκη άλλων σπόρων που είναι πλουσιότεροι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, όπως κινόα, τεφ, σόργο και κεχρί. Τα πράσινα μπιζέλια και τα ρεβίθια θα παρείχαν επιπλέον πρωτεΐνες, εξήγησε η Howarth.