Ηνωμένες Πολιτείες: Μια γιορτή με… comfort food
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πασχαλινά δείπνα συχνά περιλαμβάνουν ένα κεντρικό κομμάτι γλασέ ζαμπόν συνοδευόμενο από μια σειρά από πολλά συνοδευτικά. Πουρές πατάτας, κατσαρόλα με πράσινα φασόλια, αυγά και φρεσκοψημένα ψωμάκια είναι βασικά στο πασχαλινό τραπέζι. Τα επιδόρπια ποικίλλουν από κλασικό κέικ καρότου μέχρι σοκολατένια γλυκά!
Ιταλία: Πλούσιες παραδόσεις και συμβολικά τρόφιμα
Στην Ιταλία, το Πάσχα είναι μια περίοδος τόσο θρησκευτικού εορτασμού όσο και γαστρονομικής απόλαυσης. Το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, γνωστό ως “La Pasquetta”, ξεκινά συνήθως με antipasti όπως αλλαντικά, τυριά και μαριναρισμένα λαχανικά. Το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει συχνά αρνί, που συμβολίζει τη θυσία του Ιησού, μαζί με αλμυρές πίτες όπως η “Pizza Rustica” γεμάτη με τυρί, αυγά και ιταλικά κρέατα. Παραδοσιακά επιδόρπια όπως το “Colomba Pasquale”, ένα γλυκό ψωμί σε σχήμα περιστεριού και το “Pastiera Napoletana”, μια πίτα ρικότα και σιταριού, απολαμβάνουν οικογένειες σε όλη τη χώρα.
Μεξικό: Ζωντανά χρώματα και τολμηρές γεύσεις
Στο Μεξικό, το Πάσχα, ή «Pascua», γιορτάζεται με ένα συνδυασμό ιθαγενών και ισπανικών παραδόσεων, με αποτέλεσμα ένα ζωντανό και γευστικό γλέντι. Ένα δημοφιλές πιάτο για το πασχαλινό δείπνο είναι το “Chiles en Nogada”, πιπεριές poblano γεμιστές με μείγμα κρέατος, φρούτων και μπαχαρικών, με κρεμώδη σάλτσα και γαρνιρισμένες με σπόρους ροδιού και μαϊντανό, που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της μεξικανικής σημαίας. Άλλα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν το “Bacalao a la Vizcaína”, ένα αλμυρό μπακαλιάρο στιφάδο και το “Arroz con Leche”, ένα κρεμώδες ρυζόγαλο με γεύση κανέλα και βανίλια.
Αυστραλία: Μπάρμπεκιου
Στην Αυστραλία, το Πάσχα πέφτει κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, καθιστώντας την ιδανική εποχή για υπαίθριες συγκεντρώσεις και μπάρμπεκιου. Οι οικογένειες συχνά συγκεντρώνονται σε πάρκα ή αυλές για να απολαύσουν ψητά κρέατα όπως αρνί, μοσχάρι ή θαλασσινά, συνοδευόμενα από φρέσκες σαλάτες και ψωμί με κρούστα. Γαρίδες, στρείδια και άλλες λιχουδιές με θαλασσινά είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές για τις γιορτές του Πάσχα, αντανακλώντας την παράκτια κουλτούρα της Αυστραλίας. Επιδόρπια όπως η πάβλοβα, προσφέρουν ένα ελαφρύ και αναζωογονητικό τέλος στο γεύμα.