Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Εδώ και αιώνες, οι αθλητές αναζητούν σταθερά φυσικούς τρόπους να ενισχύσουν την απόδοσή τους, από τους αρχαίους Έλληνες Ολυμπιονίκες που γεύονταν μέλι και αποξηραμένα σύκα, μέχρι τους σύγχρονους μαραθωνοδρόμους, που έπιναν χυμό τεύτλων.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ταπεινό κράνμπερι είναι η νέα προσθήκη στη λίστα με τις τροφές που ενισχύουν την απόδοση.

Τα κράνμπερι, που διαφημίζονται εδώ και καιρό για τα οφέλη τους στην υγεία, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

Γιατί κράνμπερι;

Τα κράνμπερι διαθέτουν την υψηλότερη πολυφαινολική και αντιοξειδωτική ικανότητα μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών. Αυτές οι ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προανθοκυανιδινών (PACs) και των ανθοκυανών, πιστεύεται ότι θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την άσκηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 προπονημένοι αθλητές αντοχής (8 άνδρες και 6 γυναίκες) σε ένα σχέδιο επαναλαμβανόμενων μετρήσεων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε χρονομετρήσεις 1.500 μέτρων και 400 μέτρων υπό τρεις συνθήκες:

αρχική κατάσταση,
μετά από μια οξεία δόση εκχυλίσματος κράνμπερι (0,7 g/kg σωματικής μάζας) και
μετά από 28 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης εκχυλίσματος κράνμπερι (0,3 g/kg σωματικής μάζας).
Μετρήθηκαν οι αλλαγές στη μυϊκή οξυγόνωση με τη χρήση φασματοσκοπίας υπέρυθρου (NIRS), καθώς και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα πριν και μετά από κάθε δοκιμή.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα