Shook
Radio 104.4

Arist
Song

11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2024

11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2024: η, μοναδική στο είδος της, διοργάνωση επιστρέφει για 11η χρονιά και αποτελεί κορυφαίο γεγονός του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι, για το κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Το 11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2024 διεξάγεται σε τρεις βασικούς άξονες με ρεσιτάλ, κονσέρτα και παράλληλες δράσεις, από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου έως και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024.

Η Αποθήκη Δ΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Π.Θ. είναι οι χώροι που θα στεγάσουν την φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Πιάνου στη Θεσσαλονίκη.

Ρεσιτάλ από αναγνωρισμένους σολίστ διεθνούς καριέρας και αφιερώματα, συναυλίες νέων καλλιτεχνών, κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, Masterclass αυτοσχεδιασμοί, διαλέξεις, ανοιχτά μαθήματα πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου 2024, το οποίο για μία ακόμη χρονιά συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της  πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας μας.
Πρόγραμμα 11ου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2024
Ρεσιτάλ – Αποθήκη Δ΄ Λιμάνι
Σα 30/03
20:30
Δημήτρης Τουφεξής F. Chopin
Διαφορετικές αποχρώσεις μιας ιδιοφυΐας
Κυ 31/03
20:30
Νίκος Λαάρης – Minimum
Σα 6/04
20:30
Σταύρος Λάντσιας – Μόνοι Μαζί
Κυ 7/04
20:30
Στέφανος Θωμόπουλος
Υπό το Σεληνόφως
Παράλληλες Δράσεις – Αποθήκη Δ΄ Λιμάνι
Δε 1/04
19:30
Λενιώ Λιάτσου – Το σύγχρονο πιάνο
Τρ 2/04
10:00
Χρήστος Νούλης – Το σώμα του πιανίστα
Τρ 9/04
17:30
Δόμνα Ευνουχίδου – Masterclass πιάνου
Κονσέρτα Λήξης- Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Πα 12/04
21:00
Κονσέρτα για 2 πιάνα και ορχήστρα
Σα 13/04
21:00
Κονσέρτα για 2 πιάνα και ορχήστρα
Περισσότερες Πληροφορίες
11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
30 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2024

Το 11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2024 έχει τρεις βασικούς άξονες.

Στα τέσσερα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου δράσεων, αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων.

Η τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού συνδιαλέγoνται αρμονικά με το μινιμαλισμό των Glass και Cage, ενώ η μουσική του μετρ του ρομαντισμού Chopin συνομιλεί με τον μοναδικό Μάνο Χατζιδάκι.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται masterclasses, διαλέξεις και ανοιχτά μαθήματα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο που αναφέρονται σε σπουδαστές αλλά και διδάσκοντες πιάνου.

Τέλος, στις δύο μεγάλες συναυλίες λήξης, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα σημαντικότερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ για δύο πιάνα ορχήστρα.

Δημοφιλέστερα όλων τα κονσέρτα των Mozart και Poulenc και φυσικά το περίφημο καρναβάλι των ζώων του Saint-Saens.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Πιάνου:

Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και κάθε χρόνο έκτοτε, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και στην πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης. Στα δέκα χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.

Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε για έξι χρόνια (2017-2022) με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ πραγματοποιούνταν σε επανάληψη σχεδόν όλες οι ετήσιες δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών ‘έτρεχαν’ σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα