Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Άσκηση προσομοίωσης έρευνας και διάσωσης στο δέλτα του Αξιού, στη Θεσσαλονίκη

“Επιτυχής Ολοκλήρωση της Πιλοτικής Άσκησης για Έρευνα και Διάσωση αγνοουμένων στο Δέλτα του Αξιού στη Θεσσαλονίκη”

Η πιλοτική άσκηση που διοργάνωσαν η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) με σενάριο προσομοίωσης έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων σε πλημμυρισμένη περιοχή ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η άσκηση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Horizon 2020 PathoCERT” (Pathogen Contamination Emergency Response Technologies). Κατά τη διάρκειά της, οι δύο ομάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και αξιολογήσουν καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στις ομάδες διάσωσης να συντονίζονται, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να λαμβάνουν οδηγίες από το κέντρο διοίκησης κρίσης κατά τη διάρκεια εκτάκτων συμβάντων.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, υπήρξε πλημμυρική κατάσταση στον Αξιό, και δύο φωτογράφοι παρασύρθηκαν και αγνοήθηκαν. Ο στόχος των διασώστων στο πεδίο ήταν να καθορίσουν αν το νερό ήταν μολυσμένο, προκειμένου να προστατευθούν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τους “αγνοούμενους” που είχαν έλθει σε επαφή με το μολυσμένο νερό.

Το έργο PathoCERT στοχεύει στην ανάδειξη νέων τεχνολογιών για τη γρήγορη ανίχνευση, αντίδραση και διαχείριση φαινομένων μόλυνσης των υδάτων για όλους τους “πρώτους ανταποκριτές”, όπως η Πολιτική Προστασία, φορείς της Περιφέρειας που είναι επόπτες της υγείας, η Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο και άλλοι που εμπλέκονται άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σχετικά με μολυσματικά φαινόμενα στα νερά. Το έργο αυτό αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, όπως χρήση δορυφορικών εικόνων, χαρτογράφηση πλημμυρισμένων περιοχών με τη χρήση drone, και τεχνολογίες δειγματοληψίας του νερού. Η άσκηση αποτέλεσε επιτυχημένη δοκιμή αυτών των τεχνολογιών.

Ο Ιωσήφ Βούρβαχης, διευθυντής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Έργων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, υπογράμμισε τη σημασία του PathoCERT στον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών στα ύδατα κατά τη διάρκεια κρίσιμων καταστάσεων.

Από την πλευρά της, η ΕΥΑΘ Α.Ε. πραγματοποίησε πιλοτικές δοκιμές πολλών σημαντικών εργαλείων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου PathoCERT, όπως δορυφορικές εικόνες για την ανάλυση της έκτασης του φαινομένου σε μεγάλη κλίμακα και χρήση drone για τη χαρτογράφηση πλημμυρισμένων περιοχών και τη δειγματοληψία του νερού.

Στο Δέλτα του Αξιού σήμερα και στις πιλοτικές δοκιμές από την ΕΟΔ που συμμετείχε με διασώστες και σκάφη, δοκιμάστηκε και drone.  «Το drone δεν το χρησιμοποιήσαμε μόνο για δειγματοληψία αλλά και για χαρτογράφηση της περιοχής. Αν μια περιοχή είναι πλημμυρισμένη να μπορεί κάποιος φορέας να κάνει χαρτογράφηση, να έχει ένα ‘μωσαϊκό’ της ευρύτερης περιοχής για να υπάρχει καλύτερη διαχείριση του περιστατικού» σημείωσε ο διευθυντής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Έργων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και συμπλήρωσε ότι «μια άλλη τεχνολογία αφορά την ανάπτυξη ενός γιλέκου με αισθητήρες που φορά ο διασώστης,  παρακολουθεί την πορεία του κι αν ο τελευταίος εισέλθει σε μολυσμένη περιοχή δίνει σήμα στον διασώστη ότι πρόκειται για επικίνδυνη περιοχή».

Σύμφωνα με το σενάριο της πρώτης φάσης της άσκησης, χθες, η  ΕΥΑΘ είχε να αντιμετωπίσει «την πλημμύρα με την πιθανότητα να μπει μολυσμένο νερό από λύματα που έχουν διαφύγει υποθέτοντας ότι μπορούν να μπουν στο κανάλι που φέρνει νερό από τον Αλιάκμονα προς την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης η οποία δίνει νερό σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους» ανέφερε η κ. Χριστοδούλου και περιέγραψε άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο που δοκιμάστηκε πιλοτικά: «Κάτι σαν ένα «rapid test» μέσα σε δύο τρία λεπτά μπορεί να δώσει μια ένδειξη  ότι έχεις παθογόνους μικροοργανισμούς, βάζοντας απλώς έναν αισθητήρα στο κινητό σου και  εμβαθύνοντας τον αισθητήρα μπορείς να δεις στο κινητό με την ανάλογη εφαρμογή θετικό ή όχι σήμα σε παθογόνους. Ένα ακόμη όργανο μπορεί να είναι φορητό ή τοποθετείται στο πεδίο και σε 30 λεπτά δίνει αξιόπιστη μέτρηση για παρουσία παθογόνων. Αυτά τα δύο όργανα τα δοκιμάσαμε στην πιλοτική μας άσκηση (την Παρασκευή) στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης.

«Στόχος είναι τα ερευνητικά εργαλεία να γίνουν εργαλεία στην πράξη, γιατί βοηθούν πάρα πολύ τους “πρώτους ανταποκριτές”, στο να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο ανταλλαγής κρίσιμης πληροφορίας στην κρίσιμη στιγμή», επισήμανε η υπεύθυνη Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης  της ΕΥΑΘ ΑΕ , Άννα Χριστοδούλου.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα