Το Όφελος της Εκδήλωσης Δυσαρέσκειας: Τι Κερδίζουν σε Σχέση με Όσους την Κρατάνε Μέσα τους
Ο Ray O’Neill, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Dublin City, στο νέο του επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό The Conversation, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Ένα πρόβλημα που μοιράζεται, είναι ένα πρόβλημα που λύνεται κατά το ήμισυ».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων, η οποία αποκάλυψε πως μόλις το 9% εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του για κάτι που συμβαίνει. Οι υπόλοιποι σιωπούν και καταπιέζουν τις σκέψεις τους. Από αυτό το 9%, όσοι παραπονέθηκαν και γκρίνιαξαν για κάτι, το 75% ένιωσε πολύ καλύτερα μετά από το ξέσπασμα.
Τα Οφέλη της Εκδήλωσης Δυσαρέσκειας
- Βελτίωση Συναισθηματικής Κατάστασης: Το 75% αυτών που εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους ανέφεραν ότι ένιωσαν καλύτερα μετά από αυτό.
- Επίλυση Προβλημάτων: Το 36% ένιωσαν πως το πρόβλημα λύθηκε.
- Ανακούφιση: Το 25% ένιωσε ανακούφιση.
- Επαναπροσδιορισμός του Προβλήματος: Οι υπόλοιποι συνειδητοποίησαν ότι το πρόβλημά τους δεν ήταν τόσο σημαντικό.
Η Γκρίνια ως Άμυνα στην Κατάθλιψη
Η έρευνα καταλήγει πως η γκρίνια μας κάνει ευτυχισμένους. Ιδιαίτερα στις ηλικίες της εφηβείας, η εξωτερικεύση της δυσαρέσκειας φαίνεται να λειτουργεί αμυντικά απέναντι στην κατάθλιψη και σε άλλα ψυχικά νοσήματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το να εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα βοηθάει στην ψυχική μας υγεία, μειώνοντας το άγχος και την πίεση.
Η Γκρίνια Θέλει Μέτρο
Ωστόσο, οι επιστήμονες κλείνουν με μια σημαντική διαπίστωση: Η γκρίνια πρέπει να γίνεται με μέτρο. Αν δεν υπάρχει αυτοέλεγχος, μπορεί να εξελιχθεί σε εμμονή, θυμό και απογοήτευση. Είναι σημαντικό να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο να εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και στο να μην αφήνουμε τη γκρίνια να κυριαρχήσει στη ζωή μας.
Συμπέρασμα
Η έκφραση της δυσαρέσκειας και των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, η γκρίνια πρέπει να γίνεται με μέτρο για να αποφεύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολής,αλλιώς γίνεται εμμονή, θυμός και απογοήτευση.
Η ισορροπία είναι το κλειδί για την επίτευξη της συναισθηματικής ευεξίας.