Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης – Γιατί δεν προσέρχονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στην Θεσσαλονίκη

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, λίγη ώρα αφότου άνοιξαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, το τηλέφωνο της Εφόρου στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης γέμισε από κλήσεις.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι εκλογικών τμημάτων κατήγγελαν προβλήματα κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, με βασικό πρόβλημα τις απουσίες μελών της εφορευτικής επιτροπής, κάτι που επαναλαμβάνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σε ένα εκλογικό κέντρο στην οδό Ικτίνου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα, σε έξι τμήματα, είχε προσέλθει μόνο ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, όπως ανέφερε μια δικαστική αντιπρόσωπος στην Έφορο των εκλογών. Η απάντηση της Έφορου ήταν ότι η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με τα παρόντα μέλη και τους γραμματείς τους, και επισήμανε στους δικαστικούς αντιπροσώπους ότι έχουν το δικαίωμα να καλέσουν την αστυνομία για να αναζητήσει τα απουσιούντα μέλη, ακόμη και να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους. Αυτή η πρακτική, παρότι προβλέπεται ως ποινικό αδίκημα, σπάνια εφαρμόζεται.

Παρά την αποζημίωση των 40 ευρώ που εισήχθη για πρώτη φορά στις φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για κάθε μέλος εφορευτικής επιτροπής (και επιπλέον 30 ευρώ σε περίπτωση δεύτερου γύρου), οι απουσίες τόσων τακτικών όσο και αναπληρωματικών μελών των εφορευτικών επιτροπών παραμένουν συνηθισμένες.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κλήθηκαν εκ νέου να… αυτοσχεδιάσουν: ζήτησαν για παράδειγμα από ψηφοφόρους που προσήλθαν νωρίς στις κάλπες να παραμείνουν βάζοντας «πλάτη» στη διαδικασία ή επιστρατεύθηκαν «συνεπή» μέλη από γειτονικά εκλογικά τμήματα που είχαν την …πολυτέλεια να παραχωρήσουν έστω ένα μέλος ώστε να καλυφθεί η ανάγκη , κυρίως στα τμήματα που δεν εμφανίστηκε κανένας. Κι επειδή «έχουν γνώσιν οι φύλακες», και εν προκειμένω οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, κάποιοι εξ αυτών εκτός από τους γραμματείς που τους συνοδεύουν και τραβάνε σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος, φρόντισαν – ατύπως βέβαια – να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο οικείο πρόσωπο. Έστω για τα απλά πράγματα της διαδικασίας, όπως τη συγκέντρωση των ψηφοδελτίων και την παράδοσή τους στους προσερχόμενους εκλογείς πριν μπουν στο παραβάν. «Είναι γνωστό το πρόβλημα με τις εφορευτικές επιτροπές, γι’ αυτό άλλωστε μεριμνώ πάντα να παίρνω μαζί μου κάποιον δικό μου άνθρωπο, συνήθως από την οικογένεια, για να βοηθάει στη διαδικασία», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δικαστική υπάλληλος με μεγάλη εμπειρία σε εκλογές.

Γιατί όμως κάθε φορά παρατηρούνται αυτές οι «χτυπητές» απουσίες σε όσους καλούνται να αναλάβουν χρέη εφορευτικής επιτροπής παρ ότι ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου διορίζονται ως μέλη εφορευτικής επιτροπής; Σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν χρόνια την εκλογική διαδικασία, πολλοί είναι αυτοί που συνειδητά γυρίζουν την… πλάτη στο καθήκον τους, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν όλη τη μέρα (ίσως και νύχτα) – πολλώ δε μάλλον στις τοπικές εκλογές όπου υπάρχουν δύο κάλπες (δήμοι και περιφέρειες) και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των σταυρών των υποψήφιων συμβούλων συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας. «Η έλλειψη μέχρι τώρα οικονομικού κινήτρου αποτελούσε επιπλέον μία ακόμη δικαιολογία στην επιχειρηματολογία τους», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κάποιοι/ες βέβαια φρόντισαν να ενημερώσουν εγκαίρως για την μη προσέλευσή τους επικαλούμενοι κωλύματα, όπως για παράδειγμα λόγους υγείας ή εγκυμοσύνη, κάτι που πρέπει να αποδείξουν. ‘Αλλοι πάλι όταν αναζητήθηκαν “απολογήθηκαν” ότι δεν τους επιδόθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν για την υποχρέωσή τους να προσέλθουν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής. Δικηγόρος επιβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πελάτης του ενημερώθηκε ότι είχε κληρωθεί όταν πήγε να ψηφίσει. «Δεν του επιδόθηκε το ειδοποιητήριο με αποτέλεσμα να έχει άγνοια τις προηγούμενες μέρες. Απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία για την παραλαβή του σχετικού εγγράφου ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να εισπράξει την αποζημίωση αφού τέλεσε κανονικά το καθήκον του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μία σημαντική παράμετρος πάντως που εντείνει το πρόβλημα φαίνεται να είναι οι «προβληματικοί» κατάλογοι με τα ονόματα όσων μπαίνουν στην κλήρωση, σύμφωνα με όσα περιγράφουν αρμόδιες πηγές του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγούν, οι κατάλογοι που αποστέλλονται από τους δήμους στο Πρωτοδικείο ενόψει των κληρώσεων δεν είναι επικαιροποιημένοι. «Κάποιοι δημότες ζουν πλέον στο εξωτερικό, άλλοι έχουν πεθάνει. Το σύστημα δεν μπορεί να “πιάσει” αυτές τις περιπτώσεις ώστε να τις αποκλείσει» επισημαίνουν και τονίζουν την ανάγκη επικαιροποίησης των καταλόγων και επαλήθευσης των στοιχείων τους μέσω των αρμόδιων φορολογικών αρχών, ώστε «να φαίνεται για παράδειγμα εάν τα ΑΦΜ τους είναι ενεργά».

Στο μεταξύ, η αναζήτηση των απόντων μελών εφορευτικής επιτροπής στην οδό Ικτίνου φανέρωσε, κατά πληροφορίες, ότι κάποιοι εξ αυτών ζουν πλέον στην αλλοδαπή και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να προσέλθουν. Δεν πρόκειται να προσέλθουν ούτε αύριο Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και οι αυτοσχεδιασμοί των δικαστικών αντιπροσώπων ξεκινούν εκ νέου…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα