Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να αλλάξει την προσέγγιση στη μελέτη των φιδιών sipo, εξετάζοντας το DNA και την εξωτερική τους εμφάνιση.
Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη στο νησί Τρινιντάντ και Τομπάγκο, εντοπίστηκε ένα αρπακτικό μήκους 2,5 μέτρων να κινείται μέσα στα δέντρα κοντά σε έναν δρόμο. Το φολιδωτό πράσινο φίδι τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων.
Το Τρινιντάντ, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας στη νότια Καραϊβική, φιλοξενεί αρκετά ενδημικά είδη ερπετών που μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα της ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Systematics and Biodiversity, πολλά από αυτά τα φίδια δεν έχουν αναλυθεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Μια ομάδα ερευνητών θέλησε να το αλλάξει αυτό μελετώντας το DNA και την εξωτερική εμφάνιση μιας ομάδας φιδιών που είναι γνωστά ως sipo snakes. Μέσω της έρευνάς τους, άρχισε να διαφαίνεται ένα μοτίβο. Ένας από τους πληθυσμούς φιδιών του Τρινιντάντ, που προηγουμένως θεωρούνταν γνωστό είδος από την ηπειρωτική Νότια Αμερική, διαπιστώθηκε ότι διέθετε μοναδικό DNA και ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε στην ταυτοποίηση ενός νέου είδους.
Το νεοανακαλυφθέν είδος ονομάστηκε Chironius nigelnoriegai προς τιμήν του Nigel Noriega, ενός επιφανούς βιολόγου που εργάζεται στο Τρινιντάντ και στη νότια Καραϊβική. Η κοινή ονομασία του είδους παραπέμπει στο νησί όπου βρέθηκε για πρώτη φορά και παραμένει, μέχρι στιγμής, η μόνη τοποθεσία όπου έχει παρατηρηθεί. Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης σύγχρονων επιστημονικών τεχνικών για τη μελέτη της άγριας ζωής, ακόμη και σε περιοχές όπου τα είδη θεωρούνται καλά τεκμηριωμένα.