Shook
Radio 104.4

Arist
Song

κλιματική αλλαγή

Ωκεανοί σε Αναταραχή: Το Καταστροφικό Κληροδότημα της Κλιματικής Αλλαγής

Μετά το ιστορικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του Μαρτίου, οι επιστήμονες κρούν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, εκφράζοντας ανησυχία για τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο κλίμα στο σύνολό του.

Η θερμοκρασία των ωκεανών, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Μάρτιο, με μέση θερμοκρασία 21,07 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνειά τους, με εξαίρεση τις περιοχές κοντά στους πόλους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς μήνα με το μήνα τα τελευταία χρόνια, απειλεί τη θαλάσσια ζωή και προκαλεί αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις.

“Οι αλλαγές συμβαίνουν τόσο γρήγορα που δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο που έχουν,” δηλώνει ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, προσθέτοντας ότι “επείγει η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των ωκεανών.”

“Πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την παρακολούθηση και την έρευνα σε πραγματικό χρόνο,” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) κατά τη Διάσκεψη της Δεκαετίας των Ωκεανών στη Βαρκελώνη, συμμετέχοντας 1.500 επιστήμονες, εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων. Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει από την αρχή της βιομηχανικής εποχής το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα, που παράγουν σχεδόν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της κατοικήσιμης επιφάνειας της Γης.

“Οι ωκεανοί έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από την ατμόσφαιρα, απορροφούν πολύ περισσότερη θερμότητα, αλλά δεν μπορούν να την απορροφήσουν στο άπειρο,” προειδοποιεί η Κριστίνα Γκονθάλεθ Άρο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Επιστημών της Θάλασσας στη Βαρκελώνη.

Με βάση μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, οι ωκεανοί απορρόφησαν το 2023 τεράστια ποσότητα ενέργειας, τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να βράσει το νερό από “δισεκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.”

Ένας από τους βασικούς στόχους της Δεκαετίας των Ωκεανών (2021-2030) είναι να επεκτείνει ο κόσμος τις γνώσεις του για την υπερθέρμανση των ωκεανών και να αποκρυπτογραφήσει τις πολλαπλές επιπτώσεις της, με στόχο τη μείωσή τους.

“Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους ωκεανούς. Έχουμε χαρτογραφήσει μόνο περίπου το 25% του θαλάσσιου πελάγους του πλανήτη και πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την παρακολούθηση και την έρευνα σε πραγματικό χρόνο,” τονίζει ο Χέλγκεσεν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, πάνω από το 90% των ωκεανών του πλανήτη αντιμετώπισε κάποια στιγμή κατά το έτος 2023 κύματα θερμότητας, με άμεσο αντίκτυπο στο κλίμα και στα οικοσυστήματα παγκοσμίως.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα