Shook
Radio 104.4

Arist
Song

Τα Προβλήματα Πίσω από τη Θερινή Ώρα

Ακολουθείτε το Φως: Οι Επιπτώσεις της Αλλαγής της Ώρας στην Υγεία μας

Κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, οι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας τα απογεύματα. Ωστόσο, αυτή η απόλαυση συνοδεύεται από ένα κόστος. Ο δρ. Charles Czeisler, καθηγητής Ιατρικής του Ύπνου στο Τμήμα Ιατρικής του Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δηλώνει ότι “η αλλαγή μιας ώρας μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη, αλλά είναι ικανή να επιφέρει χάος στην ψυχική και σωματική ευεξία βραχυπρόθεσμα.”

Σύμφωνα με έρευνες, η εαρινή αλλαγή κατά μία ώρα μπροστά διαταράσσει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό μας, τον φυσιολογικό 24ωρο κύκλο του οργανισμού που ρυθμίζει βασικές λειτουργίες όπως η όρεξη, η διάθεση και ο ύπνος.

Ο κιρκάδιος ρυθμός εξαρτάται από την έκθεση στο φως. Η αλλαγή ώρας την άνοιξη οδηγεί σε περισσότερο σκοτάδι το πρωί και περισσότερο φως το απόγευμα. Το λιγότερο φως το πρωί μπορεί να μειώσει το επίπεδο της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τη διάθεση. Αντίθετα, η έκθεση στο φως αργά το απόγευμα μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον ύπνο.

Πολλά άτομα βρίσκουν δύσκολο να προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα ύπνου τους. Μπορεί να πηγαίνουν για ύπνο αργότερα ή να ξυπνούν νωρίτερα από ό,τι συνήθως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου. Μελέτη έδειξε ότι το μέσο άτομο κοιμάται 40 λεπτά λιγότερο την πρώτη Δευτέρα μετά την έναρξη της θερινής ώρας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες νύχτες του έτους.

Η διατάραξη του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, υπνηλία και μειωμένη συγκέντρωση. Αυτό εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 6% μετά την αλλαγή σε θερινή ώρα. Η ανεπάρκεια ύπνου που προκαλείται από τη θερινή ώρα μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιπτώσεις, μπορούμε να λάβουμε μερικά μέτρα. Μια προσέγγιση είναι να προσαρμόσουμε την ώρα του ύπνου μας σταδιακά πριν από την αλλαγή ώρας. Άλλη επιλογή είναι η λήψη απογευματινών υπνών ή η αύξηση της έκθεσής μας στο φως. Επίσης, μπορούμε να καθυστερήσουμε την έναρξη της καθημερινής μας ρουτίνας κατά μία ώρα ή να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Παρότι η θερινή ώρα έχει τόσο υποστηρικτές όσο και επικριτές της, το μέλλον θα δείξει εάν θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τα ρολόγια μας δύο φορές το χρόνο ή εάν θα υιοθετήσουμε άλλες πρακτικές για τη διατήρηση της ψυχοσωματικής μας ευεξίας.

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα